Eindigt dit woord op een ‘d’, of toch een ‘t’? Die vraag stelt Annemiek Bos (51) uit Zuidhorn vaak als ze een tekst schrijft. Taalvaardigheid is haar grote struikelblok. Ze oefent wekelijks met vrijwilliger Ad Verbree (71) om haar Nederlands te verbeteren.
Bos doet een opleiding naast haar werk in de zorg. Die verloopt soms moeizaam, omdat ze delen van de stof niet goed begrijpt. Haar loopbaanbegeleider van school wees haar op het bestaan van het Taalhuis.
Dat is een plek waar lokale organisaties samenwerken om inwoners te helpen met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Het Taalhuis zoekt vrijwilligers en koppelt die aan mensen die hulp kunnen gebruiken. De duo’s kunnen bovendien gebruikmaken van de oefenstof die de organisatie levert.
Empathisch en geduldig
Het Taalhuis bracht Bos in contact met Verbree. ‘Ik zag de vacature en dacht: och, ik heb nog wel een ochtendje vrij’, zegt de gepensioneerd chemisch ingenieur. ‘We hebben een keertje afgesproken en het klikte, dus toen zijn we aan de slag gegaan.’
Op donderdagochtend spreken de twee af in de bibliotheek van Zuidhorn om het huiswerk door te nemen. Verbree wacht geduldig op de antwoorden van zijn pupil. Waar nodig neemt hij Bos bij de hand.
‘Een taalvrijwilliger moet empathisch en geduldig zijn’, legt coördinator van het Taalhuis Doutzen Sloterdijk uit. ‘Mensen denken vaak dat je een passie voor Nederlands moet hebben. Dat is uiteraard mooi meegenomen, maar dat je de tijd neemt voor een ander is het belangrijkst.’
Nederlands altijd al een zwak punt
Zo gaat Bos stapje voor stapje vooruit. Haar achterstand ontstond tijdens de middelbareschooltijd, vertelt ze. ‘Op de Lom-school, voor moeilijk lerende kinderen, en later op de huishoudschool was het niveau een stuk lager dan op het vmbo van nu. En Nederlands is altijd een zwak punt van mij geweest.’
‘Haar vaardigheden worden echt beter’, zegt Verbree. Voor die lastige d’s en t’s heeft hij zelfs hulp ingeroepen van zijn kleinkinderen. ‘Trucjes die ze op de basisschool leren, geef ik mee aan Annemiek’, legt hij uit.
Goed gevoel
Wat de vrijwilliger er zelf aan over houdt? ‘Een goed gevoel’, zegt Verbree. ‘Ik vind het mooi dat ik mensen op deze manier verder kan helpen.’
Het Taalhuis in de gemeente Westerkwartier is op zoek naar vrijwilligers. Heb je interesse? Mail dan naar vrijwilligersorganisatie VIP Westerkwartier: vipwesterkwartier@sociaalwerkdeschans.nl.