Bakker Iene Leistra uit Ezinge hoopt dat hij de wintermaanden doorkomt. ‘Gisteren kreeg ik de nieuwe energierekening, nu moet ik bijna vijfduizend euro per maand aftikken. Dat redden we niet, zo moet er geld bij’ vertelt hij aan Rtv Noord. Een mogelijke oplossing komt vanuit Den Haag, waar gewerkt wordt aan een steunmaatregel voor de gestegen energiekosten van middelgrote en kleine bedrijven. Zoals het er nu naar uitziet, gaat die regeling de helft van de gestegen energiekosten vergoeden. Maar er wordt pas in april uitbetaald.
‘Zou een behoorlijke verlichting zijn’
Het steunpakket rekent met een minimum van vijfduizend kuub gas, Leistra verstookt het dubbele en komt dus waarschijnlijk in aanmerking voor steun.
‘Het zou voor ons een behoorlijke verlichting zijn. Zonder redden we het niet, ik heb wel steun nodig. En zo snel mogelijk. We hebben nog een beetje reserve, ik hoop dat het lukt. Misschien dat de energiemaatschappij ook nog wat doet, want het is een voorschot. Misschien kan het nog wat naar beneden en kunnen we zo tot april doorgaan.’
Na corona nu dit weer
Het zijn onzekere tijden voor Leistra. ‘Ik had gehoopt de laatste jaren tot mijn pensioen een beetje in rustig vaarwater te zitten, maar nu hebben we dit weer. Eerst hadden we corona, dat was ook al spannend. Ik ben er wel een beetje klaar mee.’
Bakkersvereniging spreekt van een aalmoes
Voor bakker Leistra biedt de regeling mogelijk wat perspectief, maar dat geldt niet voor alle bakkers. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij noemt de voorgestelde regeling namens de industriële bakkers een aalmoes.
‘Er zijn bakkerijen die 300.000 euro gas per maand verstoken, terwijl het kabinet denkt aan een maximum van in totaal 160.000 euro. Voor het leeuwendeel van de bedrijven zou dit veel te laag zijn’, aldus directeur Wim Kannegieter, die spreekt namens bedrijven die voor 85 procent van het Nederlandse brood zorgen.
‘Zes euro voor een volkorenbrood’
De ambachtelijke bakkers hebben daarnaast ook moeite met de uitgelekte ingangsdatum van 1 april. ‘Dan bouw je een enorme schuld op en dat houdt je ook af van je duurzaamheidsinvesteringen die wel nodig zijn’, zegt directeur Marie-Hélène Zengerink van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV).
Volgens Zengerink kunnen bakkers de soms vertienvoudigde energieprijzen niet doorberekenen in de producten. ‘Er is berekend dat in 2020 per brood acht cent naar gas ging en nu is dat tachtig cent. Dan kunnen we een volkoren brood wel zes euro maken, wat een alleenstaande misschien nog wel betaalt, maar gezinnen toch niet.’