Ik hoor er weer helemaal bij. Dat is wat Bert Zwart denkt, nadat hij maandag voor het eerst zelfstandig heeft gestemd in de gemeente Westerkwartier.
Zwart is slechtziend. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar verscheurde hij uit protest zijn stempas, omdat hij alleen met hulp van een medewerker zijn stem kon uitbrengen. En zijn stemgeheim? Dat was de Tolberter kwijt.
‘We hebben het tegenwoordig over een inclusieve samenleving. Ik ben dan principieel: ik wil net zo worden behandeld als iedereen, en dus zelfstandig met stemgeheim kunnen stemmen’, aldus Zwart.
Soundbox en stemmal
Zijn actie heeft effect. Want na de verkiezingen krijgt Zwart bericht van de gemeente Westerkwartier. Of hij in gesprek wil over een oplossing. Pakweg een jaar later is het zover: slechtzienden kunnen op het gemeentehuis in Leek zelfstandig stemmen met een soundbox en een stemmal.

Het principe is simpel: de stemmer hoort via een koptelefoon per politieke partij wie er waar op de kieslijst staat. Een medewerker van het stembureau legt een stembiljet onder een mal, waarna de slechtziende kan voelen welk vakje hij aankruist.
Privacy
‘Wij vinden het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van zijn stemrecht’, zegt medewerker van het stembureau Miriam Beintema. ‘Dus ook mensen die blind of slechtziend zijn. Met deze methode kunnen ook zij hun stem met privacy uitbrengen.’
Zwart neemt maandagochtend met een brede grijns plaats in het stemhokje. Hoewel hij al lang en breed weet welk vakje hij wil aankruisen, zet hij toch nog even de koptelefoon op om te luisteren hoe het werkt.

En zijn verloren stem bij de vorige verkiezingen? Dat was het meer dan waard, vertelt Zwart nadat hij het biljet in de stembus heeft gegooid. Op wie de Tolberter heeft gestemd houdt hij – nu eindelijk – helemaal voor zichzelf.