Er zijn deze week opnieuw stakingen in het streekvervoer. FNV Bondgenoten roept haar leden op om vanaf woensdag voor drie dagen het neer te leggen. De buschauffeurs willen een betere cao.
‘De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen. Daarnaast maken de chauffeurs zich ernstig zorgen om de inkrimping van het openbaar vervoer die op dit moment gaande is’, legt bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer uit.
Middelvinger
De stakingen van deze week volgen op eerdere stakingen en een grote landelijke manifestatie van vorige maand. Daarin gaven de chauffeurs de werkgevers vijf weken de tijd om weer om tafel te gaan zitten.
‘Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt’, aldus Van Der Gaag.
Loonsverhoging
De chauffeurs willen een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen van tien procent en een koopkrachtverbetering van honderd euro. Daarnaast moeten de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden.
Werkdruk
Om het personeelstekort aan te pakken moeten er betere contracten komen, vindt vakbond FNV. Ook zouden er meer vaste aanstellingen moeten komen. ‘Daarmee kan de werkdruk verlaagd worden. Doordat er te weinig mensen zijn, komt alle druk te liggen bij het huidige personeel’, meent Van der Gaag.
‘Alleen maar nadelen’
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), waar Qbuzz ook bij is aangesloten, is niet blij met de aangekondigde stakingen.
‘Het heeft alleen maar nadelen: het dupeert de reizigers, het kost de stakende medewerkers geld, het kost de ov-bedrijven geld en het schaadt de betrouwbaarheid van het vervoer en het aanzien van de sector’, aldus voorzitter Fred Kagie van de VWOV.
Werkgevers hebben extra geld beloofd
De werkgevers hebben onlangs ook een extra uitkering van duizend euro beloofd voor alle medewerkers, die vallen onder de cao Openbaar Vervoer 2021-2022.
Verder heeft de VWOV meerdere malen aangegeven dat zij niet meer met FNV in gesprek gaan over de nu lopende cao, die nog tot eind dit jaar van kracht is. De werkgevers hebben samen met vakbond CNV een contract getekend voor de cao OV 2021-2022. Fred Kagie: ‘De FNV-staking voor de cao OV 2021-2022 heeft geen enkele zin.’ De VWOV wil daarom snel in gesprek met de FNV over een nieuwe cao voor 2023.