Chef-kok Aljo Buiter van het Oude Raadhuis in Zuidhorn kookt zoveel mogelijk met ingrediënten uit het Westerkwartier. Deze week pakt hij extra uit met streekproducten. Dit zijn drie van zijn favorieten.
Aduarder abdijham
‘Toen we hier begonnen met de zaak, heb ik samen met de slager uit Aduard een ham ontwikkeld. Hij verkoopt hem in de winkel en ik ben de enige die het product serveert. Het is een mooie, rauwe ham – gepekeld, gedroogd, licht gerookt en ingelegd met kruidnagel. Hij is zo veelzijdig dat we de ham gebruiken op de lunchkaart en in voorgerechten bij het diner. Gasten zijn vaak dolenthousiast en vragen waar je het kunt kopen. Dat kan dus alleen bij de slager in Aduard en bij onze gerechten.’

Sorbetbierijs uit Jonkersvaart
‘Dit is nieuw op de kaart. In Jonkersvaart zit een leuke lokale bierbrouwer: de Vrolijcke Joncker. Van een van die bieren heb ik sorbetijs gemaakt. Het is een soort kriek, fruitbier van blauwe bessen. Op het eerste gezicht lijkt sorbetijs van bier misschien onlogisch, maar het is wonderwel heel goed gelukt. Onlangs hebben we een try-out gehad met vaste gasten. Die vonden het geweldig.’

Kaasplank uit Den Horn
‘Een paar weken geleden was ik op hoeve de Zuidwending in Den Horn. Daar maken ze heerlijke kazen. In de supermarkt heb je kaas van gepasteuriseerde melk. Die is langer houdbaar, maar er gaat veel smaak verloren. Bij de Zuidwending is de kaas gemaakt van rauwe melk. Dat zorgt ervoor dat je veel meer bite hebt. We hebben een kaasplankje samengesteld van oude kaas, komijnkaas en een kaas met kruidnagel. Lekker voor na het diner.’
Het Oude Raadhuis organiseert nu De Week van de Streek: chef-kok Buiter heeft een speciaal menu samengesteld met volop streekproducten, dat tot zaterdag te verkrijgen is. Lees hier verder.