Hun achternamen verschillen maar één letter, maar door te stoppen zet Henk Boersema (58) toch een grote stap. Hij draagt zijn slagerij aan de Herestraat in Grijpskerk, die al decennia in de familie zit, op 1 maart over aan Jan Boersma uit Dokkum.
De overname betekent het einde van een lange familietraditie. ‘Mijn opa begon in 1933 een slagerij in Niezijl. Mijn vader was slager in Grijpskerk en ik heb de zaak hier nu 33 jaar. Maar mijn kinderen willen het niet overnemen, die hebben andere plannen’, zegt Boersema. ‘Ze vinden het wel leuk, maar het moet echt je passie zijn als je dit werk wilt doen.’
Die passie ziet de slager wel bij Boersma, die er vier jaar geleden als werknemer begon. ‘Henk heeft me na een poosje gevraagd het bedrijf over te nemen. Een eigen zaak heeft me altijd mooi geleken. Ik zit al twintig jaar in het vak en mijn vrouw doet hetzelfde werk. We hebben echt zin om hier samen mee aan de gang te gaan’, zegt de Fries.
‘Jan heeft de jeugd’
Voor Boersema komt de overdracht ook op een mooi moment. ‘Ik ben 58. Als ik vijf jaar verder ben, kom ik nergens meer aan de bak. Jan heeft de jeugd en gaat aan de slag met nieuwe ideeën. Dat gaat hartstikke mooi.’
De klant zal wat betreft de producten weinig van de overname merken, zegt Boersma. Vanwege een korte verbouwing – waarbij de huisstijl wordt aangepast – gaat de zaak een paar dagen dicht. De opening staat gepland voor 3 maart. ‘Er komen wat nieuwe producten bij en we gaan werken met wisselende aanbiedingen. Maar de recepten blijven hetzelfde.’
En wat Boersema gaat doen na 1 maart? Die geniet eerst eventjes van zijn vrije tijd. ‘Ik werk altijd zes dagen in de week. Daardoor heb ik haast geen tijd voor andere dingen. Mijn broer, die ook in de slagerij werkte, is negen jaar geleden plotseling overleden. Daardoor heb ik gezien dat het ook anders kan.’
Nieuwe baan
Waarschijnlijk wordt het een nieuwe baan in de voeding. Maar wat precies, dat weet Boersema nu nog niet. ‘Er is een tekort aan slagers. Maar ik wil niet concurreren met Jan, daar krijg je scheve gezichten van. En anders lijken mij de horeca en de catering ook mooi.’
Met het vertrek van Henk Boersema komt er een einde aan een lange familietraditie bij Slagerij Boersema in #Grijpskerk. ?
Geplaatst door RTV Zulthe op Dinsdag 16 februari 2021