De gemeente Westerkwartier gaat alternatieven onderzoeken voor de rubberen korrels die nu op kunstgrasvelden liggen. Dat zei wethouder Elly Pastoor (PvdA) toe in een raadsvergadering woensdag.
GroenLinks, PvdA en 50Plus dienden hierover een motie in. Uit onderzoek van het RIVM uit 2016 blijkt dat korrels van rubbergranulaat schadelijke stoffen bevatten. Die stoffen komen uiteindelijk ook in sloten en het grondwater.
Volgens de partijen past dit niet in het beleid van duurzaamheid en biodiversiteit in de gemeente. Op Europees niveau wordt bovendien gewerkt aan een verbod op rubbergranulaat. Alternatieven zijn volgens het RIVM kurkkorrels, kokosvezels en TPE-korrels.
‘Waar moet het geld vandaan komen?’
De indieners vroegen het college van B & W om bij nieuwe en te vervangen kunstgrasvelden niet meer gebruik te maken van rubberen korrels, maar ‘te kiezen voor milieuvriendelijker alternatieven’.
Niet alle partijen waren enthousiast over dat plan. Geertje Veenstra van coalitiepartij CDA wees op de hoge kosten van alternatieven. ‘Waar moet dat geld vandaan komen?’, vroeg zij zich af.
Extra advies
Wethouder Pastoor noemde het een ‘sympathieke motie’, maar vond het te vroeg om de korrel meteen in de ban te doen. ‘Dit vraagt tijd en onderzoek. We gaan externe adviezen inwinnen en komen er in januari op terug’, aldus de wethouder.
GroenLinks, PvdA en 50Plus trokken daarop de motie in, en wachten de uitkomsten van het gemeentelijk onderzoek af.