Vrijwilligers van stembureaus in de gemeenten Westerkwartier en Noordenveld laten zich niet afschrikken door corona. Er hebben zich meer dan genoeg mensen gemeld om de locaties te bemannen.
Mathijs Renkema en Niels Timmerman
Voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart gelden vanwege het coronavirus andere regels. De reguliere verkiezingsdag is op 17 maart, maar kwetsbaren mogen ook op 15 en 16 maart hun stem uitbrengen. Bovendien mogen 70-plussers per brief stemmen. Inwoners van de gemeente Westerkwartier kunnen straks op meer locaties terecht, 67 in totaal.
Gemeenten moeten daarom op zoek naar extra vrijwilligers. Westerkwartier heeft er 550 nodig om de stembureaus te bezetten en ontving liefst 750 aanmeldingen. “We hebben dus meer dan genoeg mensen”, zegt Joost Tanasale, woordvoerder van de gemeente. Al houdt hij wel een slag om de arm. “De vrijwilligers moeten nog wel een e-learning afronden.”
Certificaat
Roelf Pijpker (57) uit Aduard heeft zijn certificaat al binnen. De cursus kostte hem ongeveer een uur. Volgens hem is het vooral een kwestie van veel leeswerk. “Ik kreeg vragen als: hoeveel volmachten mag je per persoon meenemen? Dat waren er twee, dit jaar mogen mensen er drie inleveren. En hoeveel personen mogen er in een stemlokaal zijn?”
Pijpker is vrijwilliger omdat hij politiek geïnteresseerd is. “Ik doe dit al vijftien jaar, wil graag mijn steentje bijdragen. Angst voor corona heb ik niet. Ik begreep dat er goede veiligheidsmaatregelen worden genomen. Daar vertrouw ik op.”
Westerkwartier doet overigens mee aan een landelijke proef. Door stemmen centraal in de gemeente te tellen, hoopt ze sneller met uitslagen te kunnen komen.
Verkiezingsdag als brandhaard
Burgemeesters van verschillende gemeenten in Nederland spraken vrijdag in NRC Handelsblad hun zorgen uit over de veiligheid rond de verkiezingen. Ze vrezen dat verkiezingsdag als brandhaard van het coronavirus fungeert.
Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier laat bij monde van woordvoerder Tanasale weten dat hij de lijn van politiek Den Haag volgt. “Zoals nu het lijkt, gaat het gewoon door. Ik zie geen reden om daarvan af te wijken.”
Ook burgemeester Klaas Smid van het naastgelegen Noordenveld heeft geen klagen over het aantal vrijwilligers. “We hebben gelukkig heel veel aanmeldingen”, zegt hij. “We hebben niet uitgebreid hoeven leuren en hebben zelfs een wachtrij. Dat is een goed teken. Dit jaar zijn er weliswaar meer vrijwilligers nodig, maar die hebben we ook ruimschoots.”
Niet alleen heeft de kiezer straks drie dagen de tijd om zijn stem uit te brengen, in Noordenveld is het bovendien mogelijk te stemmen vanuit de auto. Er zal een drive-in worden opgetuigd in Roden, Norg en Peize. Dit gebeurt bij verzorgingstehuizen De Hullen, De Garve en De Hoprank. “Alles is erop gericht om onze inwoners zo veilig mogelijk te kunnen laten stemmen”, aldus Smid.
Uitstel een zwaar middel
De burgemeester houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus uiteraard nauwlettend in de gaten. Uitstel voor de verkiezingen vindt hij een zwaar middel. “Als de verkiezingen niet doorgaan, hebben we een groot probleem. Niet alleen omdat er dan klaarblijkelijk weer veel besmettingen bij zijn gekomen, maar ook omdat dit voor onze democratie heel slecht is. Het doel is om alles gewoon door te laten gaan, op een zo goed mogelijke manier. Gelukkig hebben we zeer ervaren vrijwilligers, die hier zeker zorg voor kunnen dragen.”
Smid voegt eraan toe dat de verkiezingen wederom veel van de gemeenten vergt. “Het wordt nog een hele klus voor onze organisatie en de vrijwilligers. Hulde voor hen die dit alles mogelijk maken.”