Bewoners van het buitengebied Middag bij Ezinge deden woensdagavond een ultieme poging voor een glasvezelaansluiting. Via de gemeenteraad van het Westerkwartier wilden zij wethouder Elly Pastoor (PvdA) ertoe bewegen toch in zee te gaan met Glasdraad, in plaats van Rodin.
Hans Reinders sprak de raadsleden woensdagavond toe namens 46 gedupeerde bewoners van Middag. Die wachten al jaren op snel internet van Rodin en hebben hun vertrouwen in dat bedrijf opgezegd.
De gedupeerden benaderden Glasdraad en samen kwamen zij tot een alternatief: als de gemeente de leges voor archeologisch onderzoek eenmalig zou aanpassen en de bewoners 2000 euro per huishouden bijdroegen, kon dat bedrijf het gebied van glasvezel voorzien.
Die optie veegde Pastoor van tafel. De wethouder vindt dat niet Glasdraad, maar Rodin de bewoners van Middag van snel internet moet voorzien. Dat bedrijf is immers door de provincie aangewezen voor de aanleg van snel internet in het aardbevingsgebied, en dus ook in Middag.
Afspraken tussen provincie en Rodin
De provincie sprak in 2016 met Rodin af dat het bedrijf alle zogenaamde ‘witte adressen’ in het aardbevingsgebied aansluit op snel internet.
Witte adressen zijn huizen met een slechte verbinding die zonder hulp niet worden aangesloten op sneller internet. Voor het project krijgt Rodin financiële steun van de provincie: tien miljoen euro subsidie en een lening van dertig miljoen.
Van de gedupeerde huishoudens in het gebied Middag zijn 36 wit, blijkt uit cijfers van de provincie. Omdat Middag in het aardbevingsgebied ligt, is Rodin verplicht al deze adressen aan te sluiten.
Van deze witte huishoudens tekenden twintig bewoners een contract bij Kabelnoord, een provider die gelieerd was aan Rodin. Hoewel Kabelnoord zich eind december terugtrok, wil Rodin die twintig adressen toch aansluiten.
Omstreden straalverbinding
‘We komen onze afspraken na’, verzekerde directeur Ronald Verbarendse dinsdag aan de telefoon. Hoe zit het dan met de witte adressen die géén contract afsloten met Kabelnoord? Verbarendse: ‘Die hebben feitelijk hun recht op snel internet van ons verspeeld door destijds niet te tekenen.’
Bewoners die wél tekenden, hoeven niet te rekenen op glasvezel van Rodin. Het bedrijf wil de adressen van snel internet voorzien met een straalverbinding: een omstreden optie waarover veel klachten zijn.
De beloofde snelheid zou bij lange na niet worden gehaald. Rodin heeft de verbinding daarom op een vijftal plekken in Middag getest. Volgens het bedrijf voldoet het internet op alle locaties.
De bewoners kunnen daar niets mee, legde Reinders uit. ‘Dat testen ze natuurlijk in de winter. Wat als er straks weer bladeren aan de bomen zitten? Dan is het internet slecht. Een straalverbinding is gewoon een waardeloze oplossing.’
Lastig dossier
Wethouder Pastoor wil een werkgroep in het leven roepen die erop toeziet dat Rodin kwalitatief goed internet levert, zei ze in het raadsoverleg. Bovendien wil ze de witte adressen die aanvankelijk niet bij Kabelnoord tekenden, toch nog bij het project betrekken.
Rodin had het overigens prima gevonden als Glasdraad glasvezel zou aanleggen in Middag, gaf directeur Verbarendse toe. ‘Ik snap best dat bewoners liever een vaste kabel hebben. Wij gaan dus niet dwarsliggen. En natuurlijk zou ons dat een lastig dossier schelen.’
Het merendeel van de partijen kon zich woensdagavond vinden in de woorden van Pastoor. Daarmee lijkt de kans op een glasvezelaansluiting voor de bewoners van Middag verkeken. Ze zullen nu toch in zee moeten met Rodin.
Lees ook:
– Lopen tientallen inwoners van buitengebied Middag glasvezel mis? ‘Het is nu of nooit’