De gemeente Westerkwartier schaft bij de volgende verkiezingen een stemmal en soundbox aan, zodat blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen.
De hulpmiddelen komen op een van de stembureaus te staan. Het stembiljet wordt op een speciaal ontwikkelde mal gelegd en de soundbox vertelt welke partijen en kandidaten er op de lijst staan. De gebruiker voelt met zijn vinger de cijfers en braille op de mal en kan op die manier zelfstandig stemmen.
Principiële protestactie
Bij de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart verscheurde slechtziende Bert Zwart uit Tolbert zijn stempas. Een ‘principiële protestactie’, noemde hij het toen. Hij voelde zich onveilig bij de manier waarop hij als slechtziende kon stemmen. Bovendien moest een medewerker van het stembureau hem assisteren, waardoor zijn stemgeheim verloren ging.
Zwart zit in het kernteam van de Oogvereniging regio Groningen en pleit al jaren voor een een stemmal. De gemeente liet destijds weten dat ze de mal te duur vond. Na de verkiezingen gingen de gemeente en Zwart in gesprek en nu komt de stemmal er dus toch.
‘Ik ben absoluut heel blij’, zegt Zwart. ‘Dan is het verscheuren van die stempas niet voor niets geweest. Die verloren stem heb ik hier wel voor over.’
Hij hoopt dat andere Groningse gemeenten het voorbeeld van Westerkwartier volgen. De stemmal werd bij de afgelopen verkiezingen in onze provincie niet gebruikt, terwijl 48 andere gemeenten in Nederland hem wél hadden aangeschaft.
‘Iedereen moet kunnen meedoen’
‘Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving, dus ook als het gaat om zelfstandig stemmen’, zegt wethouder Bert Nederveen (ChristenUnie). ‘Als wij hiervoor drempels kunnen wegnemen dan doen we dat, soms letterlijk door toegang van een gebouw aan te passen en nu met deze hulpmiddelen.’
De mal wordt in gebruik genomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart volgend jaar.
Lees ook:
– Slechtziende Bert Zwart uit Tolbert verscheurt zijn stempas: ‘Ik vind stemmen te onveilig’