Na 12 jaar in de Noordenveldse gemeenteraad, zit het avontuur voor Henk Koekkoek uit Roderesch er bijna op. De mede-oprichter van de grootste oppositiepartij – Lijst Groen Noordenveld – vindt het tijd voor een ander boegbeeld.
De snelle opkomst van Lijst Groen Noordenveld (in de volksmond vaak verbasterd tot de afkorting LGN) was een schok voor de gevestigde orde. Enkele maanden voor de verkiezingen van 2010 zag de partij het licht om in maart van dat jaar met een overdonderend aantal van 4 zetels de raad binnen te stormen. Met 3 zetels minder dan Gemeentebelangen werd LGN direct de grootste oppositiepartij.
Van vereniging naar partij
De wind giert om de het huis van Henk Koekkoek aan de Esweg in Roderesch. Gezeten in het groen, pal tegenover een klein stukje bos en met de weidsheid die de gemeente Noordenveld kenmerkt, heeft Koekkoek niets te klagen. Geen wonder dat de voorman van een partij met ‘groen’ in de naam juist hier zetelt. En geen wonder ook dat, toen de gemeente Noordenveld jaren terug met bouwplannen kwam in de omgeving van zijn huis, hij aan de bel trok.
Allereerst werd de Vereniging Groen Noordenveld opgericht, later volgde de politieke partij. Vooral in de RAS-dorpen (Roderesch, Alteveer, Steenbergen) kreeg de partij veel steun. Dat had te maken met bouwplannen rondom Roden-Zuid. Mede dankzij LGN werd er een stokje voor die plannen gestoken, al is Roden-Zuid anno 2022 weer helemaal actueel.
Meer dan één onderwerp
“We begonnen als een groep ontevreden burgers. Daarbij ging het ons vooral om woningbouw”, blikt Koekkoek terug. “Maar we wilden geen one issue-partij zijn. We zagen namelijk dat het op meerdere vlakken beter kon.”
Financiën en participatie (het betrekken van de burger) waren zomaar twee belangrijke thema’s die voor LGN eveneens van groot belang waren. Koekkoek is van mening dat Noordenveld er financieel veel warmer bij had kunnen zitten. “En het betrekken van burgers bij plannen van de gemeente, gaat nog steeds moeizaam.”
Verwachtingen managen
Koekkoek wijst onder meer naar Peize-Zuid, waar de gemeente wil gaan bouwen. “Daar is nooit écht een gesprek gevoerd met omwonenden, terwijl de plannen al jaren in ontwikkeling zijn.”
Dat het niet alleen maar kommer en kwel is op het gebied van participatie, onderschrijft Koekkoek. “In het geval van de aanpak van de Norgerduinen ging het goed. Dan blijkt dat als je vroeg begint met praten, je verwachtingen kunt managen.”
Typische lokale partij
Het woord ‘groen’ mag dan iets zeggen over de signatuur van LGN, de aanname dat Lijst Groen Noordenveld dan ook wel links zal zijn, is onjuist. “We zijn juist een typische lokale partij”, zegt Koekkoek. “Met mensen uit alle lagen van de bevolking, van links tot rechts. Mensen die allemaal staan voor hun omgeving.”
Zelf valt Koekkoek vermoedelijk het best te scharen onder de socialere politici. Als jurist die zich vooral bezighoudt met arbeidsrecht, heeft hij een groot sociaal hart.
Bijna in het college
Het had niet veel gescheeld of de sociale Koekkoek had in 2014 serieus moeten nadenken over een wethouderspost. Lijst Groen Noordenveld was goed met Gemeentebelangen in gesprek over een coalitie. “Maar Roden-Zuid bleef een heikel punt. Men kan niet van ons vragen om daar concessies aan te doen”, blikt Koekkoek terug.
“Ik vind het niet per se jammer dat wij niet in het college kwamen. Wij kunnen als volksvertegenwoordigers in de oppositie goed uit de voeten.”
Zeuren
“Of er veel veranderd is?” Even twijfelt Koekkoek. “Kleine dingen, misschien. Neem de moties en amendementen. Die krijgen wij, na jaren aandringen, nu eindelijk een beetje op tijd. Voorheen gebeurde dat soms een dag van tevoren of op de dag van vergaderen zelf. Dat gebeurt nu nog zelden.”
Ook belangrijke vergaderstukken zijn er eerder. “Dat kun je niet helemaal aan ons toewijzen, maar we waren wel een voortrekker hierin. Je wil niet weten hoe we soms moesten zeuren om stukken eerder te krijgen.
Stroperig
De ambtelijke taal van de politiek zal Koekkoek niet gaan missen. “En ook de stroperigheid waarmee plannen vaak ten uitvoer kwamen, kan ik goed missen. Dat viel me aan het begin misschien nog wel het meeste tegen: hoe moeilijk alles gaat.”
Desondanks blijft Koekkoek betrokken bij zijn partij. “Op de achtergrond weliswaar. Er komen nog genoeg spannende jaren aan.”
Een groot afscheidsfeest hoeft Koekkoek in ieder geval niet en over een lintje heeft hij nog niet eens nagedacht. “Daarvoor ga je niet in de politiek. Het zal ongetwijfeld bij een stevige handdruk van mijn collega-raadsleden blijven. Of doen we dat nu helemaal niet meer?”
Kijk voor een videoreportage met Henk Koekkoek op de site van RTV Drenthe.