Bij de Nederlands Hervormde Kerk in Marum is maandagavond het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Het was 77 jaar geleden dat er ook in dat toenmalige deel van Nederland een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Bij de plechtigheid in Marum waren zo’n 150 mensen aanwezig, ze luisterden naar sprekers, er was muziek en er werd twee minuten stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.
Uit het hele land
De bezoekers kwamen uit het hele land en dat stemde organisator Tony Simon tevreden. ‘Er waren weer meer mensen dan vorig jaar, ze komen uit het hele land en er waren ook jongeren bij. Dat is mooi om te zien.
Deze herdenking voorziet duidelijk in een behoefte. Het is belangrijk dat de verhalen van de verschrikkingen en het lijden van de mensen in Nederlands-Indië verteld blijven worden, die mogen nooit worden vergeten.’
Vier maanden later
Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er, vier maanden later dan in Nederland, een einde aan de oorlog in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.

De bijeenkomst bij het oorlogsmonument bij de Nederlands Hervormde Kerk in Marum begon met het luiden van de kerkklok. Locoburgemeester Harry Stomphorst sprak namens de gemeente Westerkwartier.
Na het spelen van de taptoe werd er twee minuten stilte gehouden, waarna bloemen werden gelegd.
Verschrikkingen
Net als vorig jaar was Rob van Asdonck uit Utrecht een van de bloemenleggers. Van Asdonck is tweede generatieslachtoffer. Zijn vader werd door de Japanners gedwongen om aan de Birma-spoorlijn te werken. Zijn moeder verbleef in een interneringskamp.
‘Het is belangrijk om deze verschrikkingen te blijven herdenken. Mijn beide ouders hebben ernstig geleden en het heeft ook mijn leven ingrijpend beïnvloed.’
Vlaggen rechtop
Boeren van de Trekkergroep Niezijl brachten een eigen eerbetoon aan de de herdenking van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Bij Niezijl stonden drie trekkers met de Nederlandse vlag opgesteld. In dit geval hingen de vlaggen rechtop om de slachtoffers te herdenken en om medeleven te betonen aan alle anderen die hebben geleden tijdens en na de Japanse bezetting.

Al weken lang voeren de boeren uit protest tegen het stikstofbeleid de Nederlandse vlag ondersteboven. Uit respect hebben ze tijdens de herdenking de originele Nederlandse vlag getoond.