IJsbanen zijn volop aan het voorbereiden op hun opening. Bijna alle ijsbanen in de gemeentes Noordenveld en Westerkwartier gaan open. Lees hier hoe drie ijsbanen uit de dorpjes Norg, Nieuw-Roden en Aduard het gaan aanpakken.
Ijsvereninging Molenveen Norg
Gaat de ijsbaan in Norg nou wel of niet open? Dat is de vraag waar vele schaatsliefhebbers uit Norg en omstreken zich mee bezighielden. Vorige maand maakte het bestuur van de ijsvereniging bekend dat de ijsbaan in de maanden januari, februari en maart gesloten blijft. Maar gisteren verscheen er plots een Facebook-bericht op het account van de ijsbaan. Het bericht luidt: “Wij gaan hopelijk zaterdag open.” Wat maakt het dat de ijsbaan, die een maand geleden rood licht gaf, nu wél groen licht geeft?
Ze kregen veel opmerkingen en vragen vanwege dit besluit. “Veel mensen vroegen zich af, waarom openen jullie de ijsbaan niet? Daarop antwoordde ik: we hebben slechts een handvol bestuursleden en we zijn niet in staat om dat met zo’n geringe groep te regelen”, vertelt Jetse Ottema, voorzitter van de ijsvereniging. Maar toen meldde Afien Baving (projectleider Beweegdorp Norg) zich aan om vrijwilligers te zoeken. De ijsvereniging reageerde positief op het voorstel en gaf Afien de kans om haar steentje bij te dragen.
Goed nieuw dus: de ijsbaan in Norg hoopt zijn ijsbaan zaterdag te openen, mocht het ijs dik genoeg zijn. De schaatsers kunnen zich aanmelden via de website. In eerste instantie mogen alleen basisschoolkinderen komen schaatsen, maar als het ijs dik genoeg is, mag iedereen die zich vooraf aanmeldt gaan schaatsen. Er wordt een lijstje van gemaakt en bij de ijsbaan wordt vervolgens iedereen afgevinkt die de ijsbaan betreedt. Er is een limiet, maar hoeveel dit is, hangt van diverse aspecten af. “Kinderen hoeven geen afstand te bewaren, terwijl ouderen dat wel moeten. Als te veel mensen zich hebben aangemeld, geven we aan dat ze in een ander tijdsblok kunnen schaatsen”, vertelt Jetse.
Want de ijsverenging gaat met tijdblokjes werken van een of twee uren om volle drukte te mijden. De ijsbaan heeft een hele ploeg vrijwilligers die de ijsbaan gaan handhaven. “We hebben 18 vrijwilligers, die kunnen allemaal ingezet worden.” Het is uiteraard essentieel dat de schaatsers zich aan de regels houden, maar hoe grijpt de ijsbaan in mochten mensen lak hebben aan de regels? “Mochten ze de regels overtreden, dan krijgen ze één waarschuwing, mocht het nog een keer gebeuren sturen wij ze weg”, aldus Jetse. Dit gaan ze duidelijk door het om te roepen via een microfoon.
Ijsvereniging Nooitgedacht Nieuw-Roden
De ijsbaan in Nieuw-Roden gaat morgenmiddag om 14:00 open. Dat geldt louter voor kinderen tot en met 12 jaar. “Hierdoor hebben we geen restricties en de ouders mogen absoluut niet de baan op”, maakt Mario Oosting, voorzitter van de ijsvereniging duidelijk. Wel mag er maximaal eén begeleider mee per gezin met de kinderen. De ijsbaanvereniging gaat volgende week kijken of er ook schaatsers van andere leeftijden toegelaten mogen worden op de baan. “Maar je kunt beter versoepelen, dan extra maatregelen in gaan voeren”, vertelt hij al lachend aan de telefoon.
Over vrijwilligers hoeven ze zich in Nieuw-Roden niet druk te maken. “Daar hebben wij meer dan genoeg van.”
Ijsvereniging Aduard
Vanmiddag om 14:30 gaat de ijsbaan in Aduard open, maar voorzitter Jacob Kraima is wel terughoudend: “Als iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, dan komt het wel goed”, zegt Jacob. De ijsbaan zal mensen erop wijzen wanneer het mis gaat. “We gaan mensen registreren en zo hopen we maar dat iedereen zijn of haar verantwoording neemt.” Alleen leden van de schaatsvereniging mogen de baan betreden, maar je kan altijd lid worden zodat iedereen ook onbeperkt een jaar kan schaatsen. Een lidmaatschap kost 6,50 euro voor een persoon en tien euro voor het hele gezin.