In het kleine dorpje Alteveer nabij Roderesch is kritiek ontstaan op voorgenomen plannen voor de bouw van zeven extra woningen. De woningen zouden op het terrein van de Prins Willem-Alexander Hoeve worden gebouwd.
Op de plek huisde eerder Stichting PlekZat. De stichting bood onderdak aan maximaal twaalf jongeren die een veilige omgeving nodig hadden. Daarna nam een kleine basisschool zijn intrek. Inmiddels is er ook ruimte voor een BSO en een kinderopvang.
Alert
De school zorgt al voor de nodige verkeersdrukte in Alteveer. Drukte waar de huidige infrastructuur niet op berekend is volgens Dorpsbelangen RAS. Voorzitter Tom Stienstra denkt dat dit ook geldt voor een situatie met zeven extra woningen. “Zeker als er twee auto’s per woningen bij zouden komen”, stelt hij. “Maar wij vinden vinden het vooral erg jammer dat omwonenden niet betrokken zijn bij de plannen om woningbouw te realiseren in het gehucht. Een jaar geleden vertrok PlekZat en gaf de eigenaar van de grond (Aernout Bos, red.) aan dat er nog geen plannen waren. Bij zowel de eigenaar als de gemeente gaven wij als Dorpsbelangenvereniging toen aan dat we graag betrokken zouden blijven, aangezien inwoners alert zijn op wat er wordt gerealiseerd aan de Melkweg.”
Die alertheid wordt veroorzaakt door het verleden van de plek. Zo werd er een tijdje gesproken over de huisvesting van drugsverslaafden op het terrein, iets waar omwonenden zich tegen verzetten. “Het is dus niet verwonderlijk dat men de ontwikkeling van dit terrein in de gaten houdt”, aldus Stienstra.
Betrokken
Onlangs werd een bewoner van Alteveer op de hoogte gesteld van het voornemen voor de bouw van zeven woningen. Hierover werden inwoners niet geïnformeerd, stelt Stienstra. “De gemeente Noordenveld schijnt al wel aangegeven te hebben dat ze positief staan tegenover woningbouw op deze locatie. Maar voor zeven woningen op deze locatie, ook nog eens op de rand van een beeklandschap, is het dorp te klein. Bovendien past het niet in het beeld van het dorp. Er staan nu 28 woningen verspreid over 45 hectare grond. De landelijke sfeer en uitstraling van het dorp staat op het spel. Dat is voor Alteveer vrij ingrijpend en dus tegen het zere been. De gemeente geeft verder aan geen partij te zijn in het verhaal, maar heeft volgens onze berichten al wel contact gehad met de provincie Drenthe over een bestemmingsplanwijziging. Dat vinden wij vreemd.”
Liever had Stienstra gezien dat inwoners van Alteveer al eerder betrokken waren bij de plannen. Inmiddels is vanuit Dorpsbelangen RAS nu een online informatie-bijeenkomst georganiseerd, zodat men met elkaar kan praten over de plannen. “De volgorde is verkeerd, want we waren liever eerder betrokken”, benadrukt hij. “We gaan nu eerst kijken hoe alle omwonenden tegen de plannen aankijken.”