Onenigheid over een baggerdepot bij Doezum is uitgelopen op een burenruzie. De gemeenteraad van het Westerkwartier buigt zich woensdagavond over de kwestie. Hoe heeft het zover kunnen komen? Een reconstructie.
Eind april valt een brief van Wetterskip Fryslân op de mat bij de bewoners van de Doezumertocht. De vaart bij Doezum waaraan ze wonen, wordt uitgebaggerd. Dat is al decennia niet gebeurd. Iedereen snapt dat het moet, maar er ontstaat onenigheid over de locatie van een van de baggerdepots.
Dat depot komt halverwege de Doezumertocht: pal voor het huis van Herman van Vliet. Wetterskip heeft al een overeenkomst met de landeigenaren, maar moet nog een vergunning aanvragen bij de gemeente. Met andere omwonenden stuurt Van Vliet een brief naar het college van burgemeester & wethouders van het Westerkwartier.

Daarin vragen ze de gemeente kritisch naar de plannen te kijken. Volgens tegenstanders van het baggerdepot vernielt het waterschap een ‘uniek natuurgebied’. Bovendien zijn ze bang voor stankoverlast. Muggen en steekvliegen zouden op het slib afkomen en het dijkje rond het depot verpest het uitzicht, stellen zij.
Er volgt een informatieavond. Het waterschap legt uit dat het heeft gezocht naar alternatieve locaties. Die zijn om diverse redenen afgevallen. En overlast? Daar hoeven omwonenden zich volgens Wetterskip geen zorgen over te maken: het gaat om relatief schone slib, waardoor het hooguit zal ruiken naar natte grond.
De werkzaamheden vinden plaats in het najaar, dus van muggen en steekvliegen hebben omwonenden volgens het bedrijf ook geen last. Het waterschap zegt toe dat het dijkje om het depot niet twee meter, maar maximaal 1,5 meter hoog wordt. Zo blijft het uitzicht behouden.
Slipjes als ludieke actie
Van Vliet is er niet gerust op. Na de informatieavond organiseert hij met andere tegenstanders een ludieke actie: bij het veelbesproken weiland hangen ze een waslijn met slipjes te drogen. Met spandoeken laten ze weten hoe ze erover denken: ‘Hier krijgt de vervuiler betaald’, valt er onder andere te lezen. Dat verwijst naar de vergoeding die de landeigenaar, een boer die verderop aan de Doezumertocht woont, krijgt voor het baggerdepot.

Diverse media berichten over de protestactie. Dat is tegen het zere been van andere bewoners, onder wie de boer van wie het land is. Zij kunnen goed leven met de plannen van Wetterskip.
‘Wij willen wel slib’
Volgens die groep doet Van Vliet alsof alle bewoners van de Doezumertocht tegen het baggerdepot zijn. Bovendien zou hij onjuiste informatie verspreiden. Om dat beeld bij te stellen, organiseren ze een tegenactie. ‘Wij willen wel slib’, valt er te lezen op een groot spandoek in het bewuste weiland. Zaterdag poseren de voorstanders in hun onderbroek bij het doek.

Nu blijkt dat ze zich al langer ergeren aan de houding van Van Vliet. Hij is hobby- en passieboer en werkt natuurinclusief. Boeren in de omgeving moeten op dat gebied meer doen, vindt hij.
Lijnrecht tegenover elkaar
Daar staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. ‘De tegenstanders zijn mensen met een andere manier van denken’, legt Patrick Rubingh namens de voorstanders uit. ‘Dat is prima, maar ze draven door. En dan schop je mensen tegen het zere been.’
De kwestie van het baggerdepot wordt woensdagavond besproken in een raadsoverleg van de gemeente Westerkwartier. Daarin krijgen Van Vliet en Rubingh de gelegenheid om hun zegje te doen.
Lees ook:
– Zorgen over baggerdepot bij Doezum: ‘Je kunt het landschap maar één keer verpesten’