Hoeveel risico op longontstekingen ben je bereid te nemen voor de bouw van woningen? Die vraag legde D66 de gemeenteraad van het Westerkwartier woensdagavond voor.
Aanleiding vormen de plannen voor 148 extra woningen in nieuwbouwwijk Oostindie in Leek. Verderop in Zevenhuizen komen nog eens 20 nieuwe huizen. Daartussenin, op ongeveer een kilometer afstand van beide projecten, is een geitenhouderij gevestigd.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen een grotere kans hebben op longontsteking. Om de risico’s in dit specifieke geval in kaart te brengen, heeft de gemeente Westerkwartier onderzoek laten doen.
‘Ziekmakende omgeving’
Volgens adviesbureau BügelHajema krijgt in het slechtste geval 1 inwoner van de nieuwe huizen in Oostindie per 4,7 jaar een longontsteking. Bij het nieuwbouwproject in Zevenhuizen gaat het om 1 bewoner per 33 jaar.
Denny Boersma (D66) vroeg zich woensdagavond in een raadsoverleg af of het verstandig is de woningbouwprojecten door te zetten. ‘Wat heeft een inwoner aan een huis in een mogelijk ziekmakende omgeving?’, zei hij.
De gemeente Westerkwartier noemt de risico’s in een raadsbrief ‘zeer klein’ en vindt die niet opwegen tegen het maatschappelijke belang van woningbouw.
‘Risico’s zijn juist heel klein’
Het overgrote deel van de partijen in de gemeenteraad sloot zich daar woensdag bij aan. ‘Een ziekmakende omgeving? Daar geloof ik niet in’, zei fractievoorzitter Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier. ‘De risico’s worden juist als klein ingeschat.’
Of de woningen er daadwerkelijk komen is overigens niet zeker: de bouwprojecten zelf moeten nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd.