Hij is kickbokser en gewichtheffer, maar ook dichter: Jowan Kooijman (24) uit Ureterp combineert interesses die niet per se voor de hand liggen. Op bevrijdingsdag draagt hij een gedicht voor bij RTV Zulthe, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.
In het hoofd van Kooijman heerste zeven jaar geleden chaos. Hij had symptomen van ADHD en kon zijn gevoelens maar moeilijk kwijt. Totdat hij het advies kreeg om de woorden die in zijn hoofd spookten op te schrijven.
‘Met dichten kan ik alles precies verwoorden en mijn gevoelens uiten’, zegt Kooijman. ‘Ik kreeg veel positieve reacties en daarom besloot ik dat ik iets met mijn gedichten wilde gaan doen.’ De Fries met Koreaanse roots deelt zijn gedichten op zijn eigen website en op Instagram.
Inmiddels gaan de gedichten niet meer alleen over zijn eigen gevoelens, maar haalt Kooijman maatschappelijke onderwerpen aan. ‘Ik wil schrijven over taboes en mensen daarmee aan het denken zetten. Er gebeurt veel in de wereld waarvan mensen geen weet hebben.’
Gevoelens van haat
Het verschil tussen arm en rijk, oorlogen en gevoelens van haat: Kooijman maakt die problemen bespreekbaar om mensen dichter bij elkaar te brengen.
Nadat hij twee jaar geleden een gedicht voordroeg bij de start van het nieuwe schooljaar, mocht hij een vrouw interviewen die in kamp Westerbork had gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Dat gesprek maakte indruk op Kooijman. Sindsdien schrijft hij voor de dodenherdenking jaarlijks een gedicht over de oorlog. ‘Het is een terugkerend onderwerp, maar ik belicht het telkens vanuit een ander perspectief.’
Vrijheid
‘Mensen hebben voor onze vrijheid gestreden’, vervolgt Kooijman. ‘Daardoor hebben wij vrijheid en kansen. Daar staan we niet altijd bij stil. Ik wil het daarom voordragen en mensen bewustmaken van waar we vandaan komen.’
Dus zocht hij contact met RTV Zulthe, de omroep die pal naast zijn werk in Marum huist. Kooijman is sportinstructeur in de naastgelegen sportschool. Woensdagavond om 20.10 uur is hij te gast bij radioshow Break, om zijn gedicht voor te dragen en om erover te praten. Je kunt de uitzending hier volgen.
Lees ook:
– Westerkwartier herdenkt oorlogsslachtoffers met fietsroutes