Hoe herken je mensen die laaggeletterd zijn? Vandaag, op ‘Wereldalfabetiseringsdag’, wil de gemeente Noordenveld extra aandacht vragen voor het probleem waar 45.000 mensen in Drenthe mee kampen.
Wanneer je laaggeletterd bent heb je veel moeite met lezen en schrijven en dat merk je in het dagelijks leven. Vaak mis je ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet.
Herkennen en aanspreken
In Roden, bij kringloopwinkel Het Goed, krijgen medewerkers vanochtend een cursus om opmerkzaam te zijn. “De kringloopwinkel is een gelegenheid waar mensen bij elkaar komen voor de gezelligheid. Ik wil de medewerkers trainen om mensen die laaggeletterd zijn, te herkennen”, zegt Adri Carmio. Carmio is de coördinator van Het Taalhuis Noordenveld.
Maar hoe herken je mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? “Het staat natuurlijk niet op hun voorhoofd geschreven. Maar aan kleine dingen kan je het wel merken. Als iemand een verhaal zonder kop- en staart vertelt bijvoorbeeld, of iemand kan zijn adres niet goed opschrijven.”
Aan de medewerkers van Het Goed om iemand aan te spreken en verder te helpen. “Dat is op eieren lopen”, vertelt Carmio. Kringloopmedewerker Peter Latumanuwij vindt dat ook lastig: “Je wilt iemand niet voor het hoofd stoten, want mensen schamen zich er vaak voor. Aan mij de taak om goed op mijn woorden te letten en iemand in zijn waarde te laten.”
Taalhuizen
Mensen die onzeker zijn over lezen, schrijven, rekenen of de digitale vaardigheid, kunnen naar het Taalhuis Noordenveld in de bibliotheek van Roden. Daar staat Carmio elke woensdagmiddag vanaf twee uur klaar om te helpen. Naast de gemeente Noordenveld hebben ook alle andere gemeenten in Drenthe een Taalhuis.