Tientallen inwoners van het buitengebied Middag dreigen een glasvezelaansluiting mis te lopen, terwijl die wel is beloofd door het verantwoordelijke bedrijf Rodin. De gemeente Westerkwartier weigert nu mee te werken aan een oplossing van een bewonerscollectief.
‘Er is bij niemand het vertrouwen dat het nog goedkomt. Het beeld is ronduit ontluisterend’, schrijft een bewoner na een inventarisatie in een buurtapp van het buitengebied Middag, een streek tussen Ezinge en het Van Starkenborghkanaal. Daaruit blijkt dat Rodin structureel beloftes breekt.
Rodin moet in opdracht van de provincie Groningen buitengebieden van snel internet voorzien. Dat zijn huishoudens waar de aanleg van glasvezel niet aan de markt kan worden overgelaten, omdat het te duur is.
Afgescheept met straalverbinding
De provincie trekt 40 miljoen euro uit om die inwoners toch een goede internetverbinding te bieden. Afgesproken is dat minimaal 93 procent van het buitengebied snel internet krijgt, in de vorm van glasvezel of een draadloze verbinding. Moeilijk bereikbare adressen ontvangen een snelle draadloze verbinding.
Het project verloopt stroef. Waar Rodin eerst glasvezel belooft, vinden bewoners van het buitengebied Middag dat ze nu worden afgescheept met een straalverbinding.
Verbinding valt tien keer per uur uit
De twee adressen die zo’n aansluiting krijgen zijn ontevreden: bij de één valt de verbinding tien keer per uur uit, bij het tweede huishouden staan er bomen in de weg. De beloofde internetsnelheid van 100 megabyte per seconde wordt bij lange na niet gehaald.

Andere inwoners wachten nog op bericht over glasvezel. Bij de meesten is jaren geleden al een aannemer geweest. Die markeerde met een spuitbus op de gevel waar de aansluiting zou komen. ‘Dat wekt bepaalde verwachtingen’, zegt bioboer Ruben Duivenvoorden. ‘Maar vervolgens hoorden we lange tijd niets, totdat er onrust ontstond.’
‘Deze gebieden zijn gewoon de sjaak’
Bewoners krijgen het gevoel dat Rodin ze aan het lijntje houdt. Als ze om opheldering vragen, komt het bedrijf steeds met nieuwe redenen waarom vertraging is opgelopen. Wil Rodin wel glasvezel aanleggen bij deze huizen?
Volgens Hans Reinders is het overduidelijk dat 46 inwoners een aansluiting via Rodin op hun buik kunnen schrijven. Hij is lid van Bewonerscollectief Glasvezel Buitengebied Middag, dat zich hard maakt voor de belangen van de inwoners.
‘In Amsterdam gaat zoiets altijd goed. Maar deze gebieden zijn gewoon de sjaak’, zegt hij. ‘De hele gemeente Westerkwartier heeft straks de keuze gehad: wel of geen glasvezel. Behalve deze 46 inwoners. Dat vind ik kwalijk en oneerlijk.’
List
Dat terwijl de bewoners staan te springen om beter internet. Boer Duivenvoorden wil glasvezel voor zijn veeadministratie. Verderop wonen een docent en een arts: stuk voor stuk beroepen waarvoor een snelle verbinding broodnodig is.
Om die gedupeerden uit de brand te helpen, bedenkt het bewonerscollectief een list: het benadert een concurrent van Rodin. Glasdraad is al actief in het Westerkwartier en legt glasvezel aan in en rond dorpskernen.
Onaangename verrassing
Glasdraad sluit in de zomer van 2019 een convenant met het Westerkwartier, maar komt bij de vergunningsaanvraag voor een onaangename verrassing te staan: de gemeente wil dat het bedrijf archeologisch onderzoek laat doen voordat de schop de grond ingaat.
De totale kosten liggen volgens Glasdraad nu, halverwege het project, op zo’n 140.000 euro. Dat bedrag betekent een flinke scheur in de broek. Archeologisch onderzoek wordt niet genoemd in het convenant, maar volgens de gemeente had het bedrijf ervan kunnen weten.
Deal met Glasdraad
Het bewonerscollectief stelt dat zo’n onderzoek overbodig is, omdat Glasdraad graaft in geroerde grond: in de bermen liggen al andere kabels.

Het bedrijf komt met een voorstel: Glasdraad sluit inwoners van Middag aan op glasvezel voor een bedrag van 2000 euro per huishouden, als de gemeente de archeologische kosten voor haar rekening neemt. Die kunnen volgens Glasdraad worden verrekend met de leges. Het tekort dat overblijft – ongeveer een ton – wordt gedekt door Glasdraad.
Inwoners reageren enthousiast. Van de 46 gedupeerde huishoudens melden 41 zich aan bij Glasdraad. Maar de wethouder zet een streep door het plan: volgens Elly Pastoor (PvdA) mag de gemeente Glasdraad niet op die manier bevoordelen.
Nu of nooit
Dit tot frustratie van de inwoners van Middag. Reinders benadrukt dat de tijd dringt, omdat de klus van Glasdraad in het Westerkwartier er binnenkort op zit. ‘Glasvezel kan daarna alleen voor exorbitante bedragen worden aangelegd’, aldus Reinders.
‘Het is nu of nooit. Maar ik krijg het idee dat de gemeente vooral niet wil meewerken aan de oplossing van Glasdraad, omdat de wethouder onder druk wordt gezet door de provincie’, vervolgt hij. Waarom de provincie dat zou doen? ‘Omdat die subsidie verleent aan Rodin.’
‘Praat met elkaar’, wil Reinders de partijen op het hart drukken. ‘Ga met elkaar om tafel en los het op. Als we langer wachten, zijn we alleen nog maar verder van huis.’
Donderdag gaat Rodin in gesprek met de gemeente en de provincie over de voortgang van het project.
Reacties
Pieter van Grunsven, directeur Glasdraad
‘In alle eerlijkheid: wij komen in het gebied Middag geld brengen in plaats van halen. Archeologisch onderzoek is niet ongebruikelijk bij zulke projecten, het probleem is dat wij er naderhand mee zijn geconfronteerd. Dat neem ik overigens niemand kwalijk. Het gaat om een misverstand. Dat we met dit voorstel voor Middag komen, heeft te maken met onze bedrijfsfilosofie: we voorzien makkelijk én moeilijk bereikbare adressen van glasvezel, omdat we vinden dat iedereen een gelijke kans verdient. Die filosofie maakt ons een aantrekkelijke partij voor gemeenten. We zijn geschrokken van de woorden van de wethouder in de raadsbrief en willen graag met haar in gesprek.’
Ronald Verbarendse, directeur Rodin
‘We hebben vrijdagochtend een gesprek gehad met de gemeente Westerkwartier. Daar bleek dat van de 46 gedupeerden ongeveer 10 binnen het werkgebied van Rodin vallen. Hebben meer mensen zich bij ons aangemeld? Dat zou ik eerst moeten uitzoeken. Dat het langer duurt dan gehoopt, komt door problemen met onze bouwcapaciteit. Die gaan we opschalen. Het is erg ongelukkig dat we glasvezel aan mensen hebben beloofd. We gaan onderzoeken wat hier is misgegaan. Ik begrijp de frustratie, maar dit is een worsteling in het landschap van Groningen met alle obstakels van dien.’
Elly Pastoor, wethouder gemeente Westerkwartier
‘Niet de gemeente, maar Glasdraad zet een streep door het plan. De gemeente juicht toe dat er glasvezel wordt aangelegd, maar kan marktpartijen daarvoor niet subsidiëren. We vinden het belangrijk dat de inwoners worden voorzien van snel internet, zoals afgesproken tussen provincie en Rodin. Daar is de inzet van de gemeente op gericht. Ik heb een afspraak met het bewonerscollectief dat ik in gesprek ga met Rodin, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van snel internet op de witte adressen in Middag. Vervolgens heb ik overleg met de provincie en daarna komen we nog voor de kerstvakantie terug bij het bewonerscollectief. De gemeente begrijpt de teleurstelling en frustratie van de bewoners. We zetten ons dan ook in om voor hen een goede oplossing te bereiken. Zodat alle inwoners en bedrijven worden voorzien van snel internet.’