In de omgeving van museum Wierdenland in Ezinge is nauwelijks een boom te bekennen. Toch wordt er regelmatig archeologisch hout ontdekt. Hoe kan dat?
Met die vraag ontstond het idee voor de nieuwe tentoonstelling Hou(t) van bomen. Eigenlijk zou die in december van start gaan, net op het moment dat alle musea hun deuren moesten sluiten vanwege de lockdown. Zaterdag zijn de stukken dan eindelijk te bewonderen in Ezinge.
Alles over hout
Er is van alles te zien dat te maken heeft met hout, in de breedste zin van het woord. Aan de hand van archeologische vondsten leren bezoekers over de geschiedenis van bomen en hout in de regio.

Op de wierden groeiden eigenlijk maar twee boomsoorten: de hazelaar en de vlier. Ambachtslieden gebruikten dat hout voor allerlei producten. Wierdenland heeft die objecten verzameld en aangevuld met kunst over hout, en met name over bomen.
Blikvangers van de expositie zijn de schilderijen van kunstenaars Henk Helmantel en Matthijs Röling, zegt coördinator educatie van museum Wierdenland Chantal Ensing. ‘En we hebben een prachtig boek van de Universiteitsbibliotheek te leen.’
Boek uit Universiteitsbibliotheek
Het is een publicatie van de Groninger gedeputeerde staten uit 1659. Daaruit wordt duidelijk dat Groningers zich in de zeventiende eeuw al druk maakten over het behoud van bomen.

‘Moedwillige boeven’ beschadigden de nieuw geplante elzen langs de trekwegen van Stad naar Dokkum en Delfzijl. Er werd een beloning van vijftig gulden uitgeloofd voor degene die informatie kon verschaffen.
Overeenkomsten met Bomenridders
Ensing ziet opvallende overeenkomsten met standpunten uit deze tijd, van organisaties als Bomenridders en Staatsbosbeheer. Hun verhaal komt ook terug in de expositie.
‘Begin je over bomen, dan heeft iedereen er wel een mening over’, zegt Ensing. ‘Dat proberen we te weerspiegelen.’

Bezoekers moeten nog wel rekening houden met coronamaatregelen. Je kunt reserveren via de website, en anders is registratie bij de ingang verplicht. Binnen mogen maximaal vijftig mensen zijn.
Feestje
Daarentegen is de horeca wel weer open en vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers een ijsje scoren. ‘We maken er een feestje van’, zegt Ensing.
Lees ook:
– Museumplein Grootegast heropent komend weekend
– KunstKwartier zoekt artiesten voor feest in Ezinge