Acht jaar heeft Gerrit Renkema uit Marum gewerkt aan zijn maquette van radarstelling Löwe in Trimunt. Het bouwwerk is af, en vanaf 14 april is het grote publiek welkom om het te bekijken.
De maquette van vijftien vierkante meter is voorzichtig uit elkaar gehaald en overgebracht van Renkema’s huis naar het bedrijf Powerplustools in Marum, dat een ruimte beschikbaar stelt voor de expositie.
Automobilisten die over de A7 door het Westerkwartier richting de Friese grens rijden, moet het zijn opgevallen. Ten zuiden van de snelweg zijn betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Ten noorden van de A7 liggen er nog een paar, maar die dienen tegenwoordig als schans voor de motorcrossvereniging en zijn bedekt met modder.
Bunkers en barakken
De Duitse bezetter bouwde hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een radarstelling, waar op het hoogtepunt vierhonderd militairen waren gelegerd. Het kamp bestond uit 48 bunkers, 27 barakken, verdedigingswerken, radarinstallaties en eigen luchtafweergeschut.
Radarstelling Löwe, zoals het door de Duitsers werd genoemd, was onderdeel van een verdedigingslinie. Doel was om geallieerde bommenwerpers te lokaliseren en aan te vallen, voordat ze Duitsland bereikten.

Renkema, geboren in 1950, is opgegroeid in de omgeving van Trimunt. ‘Als kind zie je de resten van dat kamp als vanzelfsprekend, maar later ga je erover nadenken. Ik besloot er onderzoek naar te doen en daaruit bleek dat er veel is gebeurd. Bovendien onderschatten mensen hoe groot het was. Zo is het idee voor de maquette ontstaan’, aldus de Marumer.
Zwart gat
De maquette is op schaal 1:72. De grootte van de bunkers en barakken berekende Renkema zelf. Hij fabriceerde ze van kunststof platen, bedoeld voor modelbouw. De luchtafweer en radars zijn gemaakt van bouwdozen.
Renkema hoopt dat bezoekers straks een beeld krijgen van de omvang en het doel van het complex. Tot nog toe hing er een zweem van geheimzinnigheid rond de radarstelling, omdat het voor volwassen burgers verboden terrein was tijdens de Tweede Wereldoorlog.
En het afscheid van zijn hobby na acht jaar bouwen? Dat valt mee, hoewel de maquette toch een beetje Renkema’s kindje is. Voor het zwarte gat is hij niet bang. De Marumer zet zich met een werkgroep in voor de nieuwe Stichting Bunkerbehoud Trimunt stelling Löwe, die zich bezighoudt met de conservatie van de resten van het complex.
Opening
De opening van de tentoonstelling is op 13 april om 14.00 uur aan de Noorderringweg 6 in Marum. Publiek is welkom vanaf 14 april. Naast de maquette zijn er attributen te zien van het Victory Museum in Grootegast, die te maken hebben met de radarstelling. Op schermen wordt een Amerikaanse propagandafilm uit de Tweede Wereldoorlog getoond en is te zien hoe Renkema de maquette heeft opgebouwd. De toegang is gratis.