woensdagmiddag gingen Manfred Freiherr en Kamilla Freifrau zu Innhausen und Knyphausen zo ‘n 80 genodigden op Nienoord voor in een proeverij met 9 gerechten uit het 17e eeuwse kookboek van Occa Ripperda. Zelf bewonen zij de middeleeuwse Hardewykenburg in Leer, een ander oud Knyphausen-bezit. Onder de gasten veel andere adellijke nazaten van Occa, en een ‘crème de la crème’ aan culinaire historici.
Occa Ripperda (1619-1686) werd in 1619 geboren in Farmsum. Familie van haar eerste man, Enno Adam van Innhuisen en Kniphuisen, verbond haar met Nienoord. Occa leidde een bereisd leven dat eindigde in Stockholm, waar zij een hoge functie aan het koninklijke hof bekleedde. Haar boeiende levensloop maakt haar bij uitstek geschikt om de onbekende kanten van de schijnbaar overbekende Gouden Eeuw voor te stellen en te laten beleven.
Onderwerp bij deze ontvangst was haar ruim duizend (!) recepten tellende kookboek. Alle gerechten in dit boek zijn ‘hyper actueel’ want: met ingrediënten uit de omgeving, de smaak van de grond, opbrengst van het seizoen, onbespoten, kortom: duurzaam en biologisch verantwoord.
Gastconservator Redmer Alma bereidde deze unieke proeverij samen met culinair historica Carolina Verhoeven voor. Trude Evers, Hans de Vrij, Egbert van der Werff en vrijwilligers van Nienoord assisteerden hen hierbij. Historicus Alma is doordeweeks archivaris in het luisterrijke, nog particulier bewoonde kasteel Twickel bij Delden, dat zijn galakoets uitleent voor een andere tentoonstelling op Nienoord.

De eerste transcripties van recepten uit Occa haar kookboek werden in de Museumwinkel ten doop gehouden. Binnenkort komen er ook hapjes op de menukaart van Grand Café Borg Nienoord. Zo komt een wel heel bijzonder aspect van het 17e eeuwse borgleven op Nienoord weer tot leven: culinaria uit de 17e eeuwse borgkeuken.