Wie de historische kenmerken van het gebied Middag-Humsterland beter wil leren herkennen, kan een nieuwe landschapsbiografie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) raadplegen.
Onderzoekers van de RUG beschrijven in de biografie hoe het gebied is ontstaan, hoe het mooier kan worden en welke verdienmodellen er kunnen zijn. ‘Er liggen kansen voor het behoud van cultuurhistorie en biodiversiteit’, zegt auteur Jeroen Wiersma.
Uit het onderzoek blijkt dat op voormalig Waddeneiland Humsterland en het schiereiland Middag al mensen woonden vanaf het jaar 600 v. Chr. Vanaf 1100 zijn gebieden ingepolderd – dat is vóór monniken naar Aduard kwamen.
Kenmerkend voor Middag-Humsterland zijn de dorpswierden. Die zijn aangelegd om bewoners te beschermen tegen het water van de Waddenzee. Als je goed kijkt, kun je ook andere oude elementen zien – zoals prielen van de Waddenzee die nu sloten zijn. De landschapsbiografie helpt om die tekens in het gebied te herkennen.
Financiële steun
Jens Enemark uit Zuidhorn, voorzitter van Stichting Nationaal Landschap Middag-Humsterland, is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Hij vraagt hij om financiële steun voor onderhoud.
‘Boeren zijn de beheerders van dit landschap. Hun werk moeten we als samenleving waarderen. Wij genieten ervan, maar het zou ook moeten betekenen dat de boeren daarvoor betaald krijgen’, aldus Enemark.
De landschapsbiografie is te verkrijgen bij Gebiedscoöperatie Westerkwartier in Zuidhorn en bij Museum Wierdeland in Ezinge, dat nog gesloten is tot 14 januari. Een online versie is hier te downloaden.