Westerkwartier heeft sinds kort een eigen cultuurclub. Inwoners kunnen donateur worden, en het ingezamelde geld gaat naar projecten in de gemeente die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Cultureel ondernemer Emil Klok uit Niekerk is initiatiefnemer. Hij deed inspiratie op in Deventer, waar een groep cultuurliefhebbers projecten in die stad ondersteunt. In de provincie Groningen is deze vorm nieuw.
Kleinere initiatieven komen bij grotere fondsen vaak niet in aanmerking voor subsidie, legt Klok uit. Bij Cultuurclub Westerkwartier ligt de drempel een stuk lager. Je hoeft geen ingewikkelde procedures te doorlopen, maar kan terecht met een goed verhaal en een sluitende begroting.
Bestuur beoordeelt inzendingen
Het vijfkoppige bestuur van de club beoordeelt de inzendingen. Wat kans van slagen heeft? Dat kan van alles zijn, vertelt Klok, die ook voorzitter is. ‘Van een speciale uitvoering van showband Crescendo tot een beeldend kunstenaar die budget nodig heeft voor een project.’
De eerste 1000 euro is al binnen. De club wil in ieder geval het tienvoudige ophalen. ‘Dat moet lukken, want we weten door corona wat we missen als er niks wordt georganiseerd’, zegt Klok. ‘Er zijn genoeg mensen met hart voor cultuur die hier jaarlijks vijftig euro voor over hebben. Daarvan ben ik overtuigd.’
De cultuurclub heeft drie ambassadeurs gestrikt: wethouder Hielke Westra, Pé Daalemmer en directeur van museum Nienoord Geert Pruiksma. Zij moeten het initiatief de nodige bekendheid bezorgen.
Gemeente Westerkwartier helpt
De gemeente Westerkwartier helpt de club op weg met een bedrag van 4000 euro, maar is er verder niet bij betrokken. ‘Dat moet ook’, legt Klok uit. ‘Want wij willen juist projecten steunen die nu buiten de boot vallen. Bij de landelijke en lokale overheid.’
De komende tijd staat in het teken van het werven van donateurs. Klok wil er minimaal 200 aan de club binden, die samen het gedroomde bedrag van 10.000 euro ophoesten. Als dat binnen is, bepaalt het bestuur welke initiatieven steun ontvangen.
Klok is een bekend gezicht in de cultuursector. De ondernemer is theaterproducent en doet het management van Pé en Rinus. De Niekerker ziet de cultuurclub als hobby, waarvoor hij zijn expertise en netwerk kan inzetten.
Levensvatbaar
‘Ik leef voor cultuur’, zegt Klok. ‘En dit project geeft mij energie. Bovendien denk ik dat het levensvatbaar is, want anders zou ik er nooit aan beginnen.’