Altijd al molenaar willen worden? Molenstichting Winsum organiseert een cursus waarmee mensen kunnen kennismaken met het ambacht, bij vier verschillende molens in Groningen.
De cursus start zaterdag in molen De Meeuw in Garnwerd. Deelnemers leren daar over de basisprincipes van het vak. Een week later volgt in Winsum een bijeenkomst met een molenbouwer, die dieper ingaat op de techniek.
Alsof je teruggaat in de tijd
In week drie en vier doen de cursisten een pelmolen in Den Andel en een poldermolen in Onderdendam aan. Doel van de kennismaking is deelnemers enthousiast maken voor het vak van vrijwillig molenaar.
‘Iedereen weet wel: in ons dorp hebben we een molen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Dit is natuurlijk heel gaaf, alsof je teruggaat in de tijd. Met deze cursus krijg je de kans om mee te draaien en om te kijken of het wat voor je is’, aldus organisator Harry Hummel uit Garnwerd.
Flinke wind
Molenaar Janko Doornbos (79) van de pelmolen in Den Andel wil zijn kennis graag overdragen. ‘We hebben het eeuwige leven niet, hè? Anderen zullen het moeten overnemen. En als je het eenmaal hebt gedaan, word je ermee besmet’, zegt de molenaar.
De molen van Den Andel kan alleen in productie bij flinke wind. ‘Bij windkracht zes of zeven begin ik echt te leven, want dan kunnen we pellen’, zegt Doornbos glunderend.

‘Dan trilt die hele molen en het geluid klinkt als muziek. Een tevreden gevoel krijg ik ervan, dat ik denk: dit is het, wat ze vroeger deden.’
Meer dan wieken draaiende houden
Maar het vak van vrijwillig molenaar houdt meer in dan de wieken draaiende houden, legt Doornbos uit. ‘Mensen rondleiden en uitleggen hoe de molen werkt hoort er ook bij. Om erover te vertellen vind ik ook geweldig.’
Heb je interesse in de cursus? Er zijn nog plekken beschikbaar. Je kunt je hier aanmelden.