Nog geen zwemlessen: baden in de regio houden kruit droog
Vanuit de Nederlandse zwembadbranche klinkt de roep voor hervatting van de zwemlessen steeds luider. Meerdere partijen uit de branche ondertekenden een brief aan de Tweede Kamer, waarin wordt gepleit voor een spoedige hervatting van de lessen. Ook in de regio staat men te popelen om weer les te kunnen geven.
Al sinds 16 december vorig jaar houden de zwembaden in Nederland de deuren op slot. Dat doet pijn, geeft Harmanna Rozema van Zwemparadijs Nienoord in Leek toe. “Op maandag 15 december waren we voor het laatst open. Toen zwommen er nog kinderen af voor hun A-diploma. De dag erna zouden kinderen voor hun B- en C-diploma afzwemmen. Helaas moesten we toen weer dicht.”
Weer dicht, inderdaad, want in totaal is het de derde keer dat de zwembaden in coronatijd verplicht de deuren sluiten. “Als het niet kan, kan het niet”, zegt Rozema. “Maar we zouden natuurlijk heel graag aan de slag gaan. Je zou zeggen: de scholen zijn weer open, dan kan het hier ook weer.”
Desondanks begrijpt de badjuf dat men terughoudend is om de zwembaden weer groen licht te geven. “Op school zetten de ouders hun kinderen af, maar hier gaan de volwassenen mee naar binnen. Dat is natuurlijk een groot verschil.”
Begrip voor gesloten zwembaden
Bert de Groot heeft eveneens begrip voor het besluit om zwembaden nog niet te openen. De eigenaar van Fitnesscentrum Roden, waar in kleine groepen ook lessen worden aangeboden, denkt dat het kabinet toch ergens een grens moet stellen. “Nu wordt er besloten om de scholen weer open te gooien. Dat is al best een besluit. Als je dan ook nog de zwemlessen weer toestaat, krijg je nog meer reisbewegingen. Je moet de traffic toch een beetje onder controle houden. Voor de business zou ik zeggen: hoe eerder, hoe beter. Maar laten we eerst eens kijken of de heropening van de basisscholen goed gaat. Daarna kan je kijken wat er nog meer mogelijk is.”
Meer moeite heeft De Groot met de verplichte sluiting van de sportscholen. “Zeker gezien het belang van sporten en bewegen. Bijna alle sportscholen hebben hun zaken goed op orde, met een registratiesysteem en goede ventilatie. Terwijl je in een supermarkt geen idee hebt wie er naar binnengaat en hoe het met de ventilatie staat. Maar ook dat blijft natuurlijk een lastig vraagstuk.”
Chloor desinfecteert het water
Joost Veenema, manager van het Molenduinbad in Norg, kan zich volledig vinden in de brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd. “Hoe langer we kinderen geen les geven, hoe langer ze stilstaan”, redeneert hij. Maar Veenema blijft realist. “Alles ligt stil, dus ik heb niet de illusie dat wij snel weer open kunnen.”
En dat terwijl het Molenduinbad zijn zaken goed op orde heeft. “De luchtbehandeling is nagenoeg hetzelfde als buiten”, zegt Veenema. “Daarnaast desinfecteert het chloor in het water goed. Maar ik snap dat we nu niet direct met de basisscholen open kunnen, omdat je natuurlijk ook met de ouders zit. Zij moeten de kinderen brengen en halen. Dat levert toch weer vele honderden verplaatsingen op.”
Als het aan Veenema ligt pakt het kabinet nu door met de maatregelen, opdat het gewone leven over een tijdje zoveel mogelijk kan worden opgepakt.