In Kopstukken spreekt RTV Zulthe wekelijks met afwisselend Westerkwartierders en Noordenvelders uit de actualiteit. Bekende koppen met een bijzonder verhaal of een belangrijke functie, komen iedere vrijdag aan bod. In deel 6: Oetze Mulder, uitbater van de Postwagen in Tolbert.
‘Die wc-pottenrace is ontstaan in de periode dat we dicht waren’, zegt Oetze Mulder. In de hoek van de activiteitenarena van de Postwagen in Tolbert is een circuit uitgezet. Daarop staan rijdende wc-potten met een klein stuurtje.

‘Dat begint met een gek idee. Nu is het onze populairste activiteit’, vertelt Mulder met een grijns. ‘Gekkigheid’, noemt hij het. ‘Dat is wat ons sterk maakt. En ik kan er mijn creativiteit in kwijt.’
Proefballonnetjes
In het hoofd van Mulder stijgen constant nieuwe proefballonnetjes op. ‘En daar moet ik dan wat mee, want dan ben ik het kwijt’, lacht de ondernemer.
Dat gaat vaak goed, maar soms kan hij zichzelf ook wel voor z’n kop slaan. Zo koopt hij middenin de lockdown op een veiling een militair hospitaal – ‘Dat krijg je als je niks te doen hebt’ – met het idee om er een locatie voor een lasergame van te maken.
Maar door dat plan moet een streep: de gemeente verleent geen vergunning. ‘Dat is balen, maar ik begrijp de gemeente ook wel. Niet alles kan zomaar’, zegt de uitbater. Lang zit-ie er niet mee: het hospitaal is alweer verkocht.

Het blijft dus voorlopig bij de veertig activiteiten die Mulder nu aanbiedt met de Postwagen. Vooral groepen maken er gretig gebruik van: vrijgezellenfeesten, families en personeelsfeestjes. Zit de activiteit erop? Dan kunnen ze terecht voor een diner in een van de elf zalen. ‘Daar doen we ook trouwerijen. Soms drie op een dag’, zegt Mulder.
Tonnen aan schade door corona
Dat is voor de coronacrisis. De afgelopen tijd is het akelig stil in de Postwagen. Mulder houdt zich maandenlang vooral bezig met kleine klusjes die nog op de plank liggen. Het personeelsbestand krimpt van tachtig naar pakweg 35 leden. Alleen de vaste krachten blijven over. De schade loopt in de tonnen.
Toch raakt Mulder geen moment in paniek: financieel staat het bedrijf er goed voor. Dat zorgt, samen met de steunmaatregelen van de overheid, voor rust. Bovendien heeft de ondernemer voor hetere vuren gestaan.
Brand erger dan corona
‘De brand was erger dan de coronacrisis’, zegt hij stellig. Want in 2012 denkt Mulder dat hij alles kwijt is. ‘We hadden net zeven ton van de bank geleend om het pand te verbouwen. We waren nog niet eens klaar of de boel vloog al in de fik.’
De ondernemer moet opnieuw beginnen, maar komt al snel tot de conclusie dat nieuwbouw tal van mogelijkheden biedt. ‘Toen de tekeningen tevoorschijn kwamen dacht ik: dit is een droom’, zegt Mulder. ‘Alles waar we voorheen tegenaan liepen, konden we toen in één keer goed doen. Wat er nu staat, hadden we anders nooit voor elkaar gekregen.’

Inmiddels stromen de reserveringen weer binnen, want het kan weer. Vrijdagavond maakte Premier Mark Rutte bekend dat de maximale groepsgrootte in de horeca vervalt.
Versoepelingen
Een zegen voor de Postwagen, die het dus vooral van groepen moet hebben. Al merkt Mulder dat bedrijven toch nog voorzichtig zijn. ‘Zaken met honderd man personeel boeken vooral voor september en oktober. Dat snap ik ook wel, want het gaat opeens snel. Maar er wordt in ieder geval weer gelachen hier. Dat is het belangrijkste.’
Lees ook:
– Geert Pruiksma: ‘De grenzen gingen dicht, maar de buren bleven’ | Kopstukken
– Piet van Houten: ‘Zelfs als het tegenzit, moet Wat ‘n Kunst door kunnen gaan | Kopstukken
– Ellie en Remco uit Niekerk knokken voor arme kinderen op de Filipijnen | Kopstukken