In Kopstukken spreekt RTV Zulthe wekelijks met afwisselend Westerkwartierders en Noordenvelders uit de actualiteit. Bekende koppen met een bijzonder verhaal of een belangrijke functie, komen iedere vrijdag aan bod. In deel 14: Irma van Beek, sociale ombudsvrouw en het nieuwe gezicht van het discriminatiemeldpunt in het Westerkwartier.
Irma van Beek moet de schrijnende verhalen die ze hoort soms even kwijt. In de auto op weg naar huis belt ze dan met een collega om de kwestie te bespreken. Vijftien jaar geleden had ze zichzelf ongeschikt geacht voor haar beroep. Maar nu, met een extra dosis levenservaring, weet de sociale ombudsvrouw hoe ze ermee moet omgaan.
Ze bekleedt die functie sinds een jaar in het Westerkwartier. Daar kwam in september een rol bij: Van Beek is sindsdien ook de vrouw achter het gemeentelijk discriminatiemeldpunt.
Verrassend veel meldingen
Gemeenten zijn wettelijk verplicht meldingen van discriminatie te registreren, maar de afgelopen jaren wisten inwoners van het Westerkwartier dat meldpunt niet of nauwelijks te vinden. Van Beek moet daar verandering in brengen.
‘Ik ben onafhankelijk. En blijkbaar is de stap naar mij daarom minder spannend’, legt ze uit. Haar aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen: ze ontving in haar eerste maand vier meldingen van discriminatie. Ter vergelijking: in 2019 en 2020 registreerde de gemeente in totaal één klacht.
‘Ik vind het verrassend veel’, zegt Van Beek. ‘Het kan zijn dat slachtoffers nu wakker zijn geschud, omdat mijn aanstelling publiciteit heeft gekregen. Het blijkt in ieder geval dat er behoefte is aan een laagdrempelig meldpunt.’
Samen vervolgstap bepalen
Waar die meldingen over gaan, kan Van Beek niet zeggen: dat is privé. ‘Maar denk bijvoorbeeld aan iemand met een beperking die een horecavoorziening niet in kan. Of iemand die vanwege zijn achternaam niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.’
Van Beek belt het slachtoffer op of spreekt met hem af om zijn verhaal aan te horen. Vervolgens bepalen ze samen de volgende stap. Het slachtoffer kan op elk moment ‘stop’ roepen, benadrukt ze.
‘Ik doe géén onderzoek, dat gaat vaak samen met een juridisch proces. Ik begeleid mensen naar een eventuele vervolgstap of oplossing. Door bijvoorbeeld een gesprek te organiseren tussen beide partijen. En soms willen slachtoffers dat helemaal niet, dan kunnen ze bij mij hun hart luchten.’ De melding wordt dan anoniem geregistreerd.
Thermometer in samenleving
Bij die gesprekken gebruikt ze haar ervaring als sociale ombudsvrouw. Die functie bekleedde ze zeven jaar geleden voor het eerst in de gemeente De Wolden. Van Beek wordt gezien als een ‘thermometer in de samenleving’, legt ze uit.
‘Inwoners zitten soms vast in een web van regels. Ik bied een luisterend oor en kan bemiddelen met de gemeente. Een sociale ombudsvrouw maakt soms net het verschil voor burgers om tot een oplossing te komen’, zegt Van Beek.
Tot dusver werkte ze aan zo’n zestig kwesties in het Westerkwartier. De ombudsvrouw is verrast door de diversiteit van de groep inwoners die bij haar aanklopt.
Noorderling wacht lang
‘Het gaat om mensen uit de onder- én bovenkant van de samenleving. Ze hebben vaak al van alles gedaan om uit de problemen te komen. Dat kenmerkt de noorderling: mensen wachten lang en kloppen pas bij mij aan als het écht de spuigaten uit loopt.’
Van Beek vliegt die problemen ‘zonder oordeel’ aan. ‘De verhalen zijn soms moeilijk te verdragen. Maar dat mensen mij vertrouwen met hun kwetsbare zoektocht, is juist ook het mooie van mijn werk.’
Ben je slachtoffer van discriminatie in het Westerkwartier? Dan kun je contact opnemen met Irma van Beek, via telefoonnummer 06 53800811 of mailadres antidiscriminatie@westerkwartier.nl.