Op 1 januari 2020 nam Omroep Westerkwartier afscheid van een naam die in de gemeente zijn plek had verworven. Een herkenbare naam, weinig aan de verbeelding overlatend. Omroep Westerkwartier werd RTV Zulthe. Een omroep die over gemeentegrenzen heen gaat. Maar hoe komt RTV Zulthe aan die naam?
Het is medio oktober als ik mij begeef op de perstribune van de Noordenveldse raadszaal. Hier, aan de Raadhuisstraat in Roden, wordt sinds september weer fysiek vergaderd. Werd moet ik zeggen, want inmiddels heeft het coronavirus de gemeentelijke politiek ingehaald en gaan vergaderingen weer digitaal. Toen zo’n dikke maand geleden woningbouw in Roden-Noord ter sprake kwam, was dit nog niet het geval.
Er werd gesproken over ‘De Oksel’. Een weinig flatterende naam voor een ‘stuk weiland’ (zoals VVD-raadslid Meijer zou zeggen) in de richting van Leek. Achter mij snoven en gromden bewoners van Roden-Noord. Zij wonen nabij ‘De Oksel’ en zien liever geen grootschalige woningbouw in dit gebied.
Zulthermeer
Ik raak tijdens een schorsing aan de praat met de heer Neef. Hij woont al jaren nabij het stuk grond waar, als het aan de gemeente Noordenveld ligt, woningen moeten verrijzen. Neef stoort zich verschrikkelijk aan de naam ‘De Oksel’. “We hebben het hier over de Zulthe”, zegt hij. “Een rijk natuurgebied.”
De Zulthe dus. Ik wist dat aan de noordkant van Roden Bed & Breakfast de Zulthe gevestigd is. En ik weet dat het Leekstermeer ook wel het Zulthermeer wordt genoemd. Maar waarom? Dat wist ik niet. Volgens Neef dankt het Leekstermeer zijn bijnaam dus aan het gebiedje tussen Roden en Leek in. “Een gebied met veel biodiversiteit”, zegt Neef. Dat de gemeente Noordenveld juist hier wil gaan bouwen, snapt hij totaal niet.
Groen licht
Terug naar de omroep. Begin 2019 klopt Omroep Westerkwartier (dat overigens in 1992 begon als Omroep Marum) aan bij de gemeente Noordenveld. De omroep wil haar bereik en activiteiten uitbreiden, en kijkt daarbij naar de Drentse buurgemeente. Verantwoordelijk wethouder Alex Wekema is aanvankelijk niet positief, maar de Noordenveldse gemeenteraad is dat na een werkbezoek wél.
De in Marum gevestigde omroep krijgt groen licht om ook in Noordenveld aan de slag te gaan, mits de naam wordt veranderd. Dat doet binnen het bestuur en de vrijwilligers nogal wat stof opwaaien. Vind maar eens een naam die de lading dekt én pakkend is.
De geboorte van Zulthe
Na lang wikken en wegen gaan de vrijwilligers akkoord met de naam RTV Zulthe. Niet alleen omdat we de Zulthe vinden tussen het Westerkwartier en Noordenveld in, maar ook omdat het Leekstermeer tot aan de gemeente Tynaarlo reikt. “We dachten groot”, blikt bestuurslid Bert Flonk terug. “Mochten we ooit nog verder willen uitbreiden, dan hoefde de naam niet opnieuw te worden gewijzigd.”
De omroep groeit
Het laatste jaar groeit de omroep steeds meer. In allerijl wordt er gezocht naar vrijwilligers die de redactie en radioprogrammering kunnen versterken. In februari van dit jaar startte een samenwerking met de stichting Regionale Publieke Omroep. Sindsdien werken Niels Timmerman (RTV Noord) en Mathijs Renkema (RTV Drenthe) actief mee aan artikelen en reportages voor de site.
Binnenkort start Zulthe met een politiek radioprogramma op de zaterdagochtend, waarin Bert Zwart en Dagblad-journalist Koos Bijlsma de luisteraars zullen bijpraten over de politieke stand van zaken. Het geeft aan dat er rek zit in Zulthe. Zoveel rek zelfs, dat het huidige gebouw aan de Hoornweg haast te klein wordt voor alle werkzaamheden.
Naamsbekendheid
Hoewel de luisteraar in de gemeente Westerkwartier nog trouw afstemt op RTV Zulthe, bij sommigen als een soort ‘erfenis’ van Omroep Westerkwartier, kan er zeker in Noordenveld nog hard worden gewerkt aan de naamsbekendheid. Immers: RTV Zulthe spreekt niet zo snel tot de verbeelding als Omroep Westerkwartier. Maar de stijgende lijn is ontegenzeggelijk ingezet.