Op de maandelijkse perslunch van de gemeente Noordenveld van vorige week dinsdag, ging de blik op de belangrijkste dinsdag van het jaar: Rodermarktdinsdag. Het was een goede aanleiding om aan te geven dat er vanaf dit jaar met cameratoezicht zal worden gewerkt, zo bedacht de gemeente zich.
De perslunch is na corona weer helemaal terug. Twee jaar lang vond de bijeenkomst niet meer om 12 uur plaats maar om 1 uur, en schoof iedereen digitaal aan. Na corona stak de wens om weer om 12 uur af te spreken en dat onder het genot van een bescheiden lunch, steeds vaker de kop op. Vlak voor het zomerreces van 2022 werd een traditie in ere hersteld.
De lunch van vorige week dinsdag was de eerste van het nieuwe politieke jaar. Voor de zomer kregen we voor het eerst in vier jaar weer kroketten. Tot en met 2018 was het goed gebruik dat er iedere perslunch een gefrituurde traktatie werd geserveerd. Wanneer dit het geval was, meurde heel Roden een halfuur van tevoren al naar frituurlucht. Ik vermoed dat het vet in het gemeentehuis slechts mondjesmaat vervangen werd. De stank ontbrak op de zomerse persbijeenkomst, maar de aanwezige collegeleden konden mij niet vertellen hoe dat kwam. Het was niet bekend of er inmiddels bijvoorbeeld een airfryer was aangeschaft. “Volgens mij komen ze gewoon uit de frituur”, bromde wethouder Alex Wekema.
Hoe dan ook: de terugkeer van de kroket was van korte duur, want vorige week stond er alleen kaas, ham en salami op het menu. Omdat mijn bolletje met ham al enige tijd tegen een broodje met salami had aangelegen, kreeg mijn lunch die smaak mee. Jammer, want ik hou niet van salami.
Het voltallige college, inclusief de nieuwe gemeentesecretaris Peggy de Vries uit Zuidhorn (53, Ajaxsupporter), nam plaats in de raadszaal. De vier aanwezige leden van de pers kregen – behalve bolletjes – drie persberichten voor de kiezen. Over het opruimen van omgekeerde vlaggen, onderhoud aan bomen op Havezate Mensinge en over cameratoezicht op de Rodermarkt. De gemeente staat – in navolging van Zuidlaren – camera’s toe, waarmee de politie de ‘veiligheid extra kan waarborgen’.
De extra maatregel riep vragen op. Burgemeester Klaas Smid gaat er namelijk altijd prat op dat de Rodermarkt zo rustig verloopt. “Voor een groot evenement als dit, toch zeer weinig incidenten.” Vorig jaar liep dat even anders, toen de Heerestraat leeg geveegd moest worden door de politie. Trigger was mogelijk de eindtijd van 12 uur vanwege de coronamaatregelen. Aanwezige ‘jongeren’ kwamen pas net in de feeststemming, toen de muziek al stopte. Frustrerend natuurlijk. Sommige agenten kregen flessen naar hun hoofd gegooid.
Het is mede aanleiding om met camera’s te gaan werken. Een andere reden is dat het bij de Zuidlaardermarkt ‘ieder jaar goed werkt’. Dat wil zeggen: de politie is tevreden over het extra paar digitale ogen. “We gaan kijken hoe het ons bevalt, daarna zien we wel of we volgend jaar ook met camera’s gaan werken”, sprak de burgemeester. Iedereen kan op zijn of haar klompen aanvoelen dat het goed gaat bevallen. Gebeurt er niks, dan kan de gemeente op de camera’s wijzen en zeggen dat er ‘mogelijk door de camera’s’ geen incidenten waren. Gebeurt er wél wat, dan kan de politie sneller mensen opsporen. Het bevalt dus sowieso!
Die redenatie doet denken aan de vrouw die op een zondagochtend ziet hoe haar buurman in haar tuin staat te plassen. “Wat ben jij nou aan het doen, gek?”, klinkt het niet onterecht. “Dat doe ik tegen de tijgers!”, antwoordt buurman. “Doe normaal, ik heb hier nog nooit een tijger gezien!” “Nee en daar mag je mij wel dankbaar om zijn!”
Smid wilde niet op de zaken vooruit lopen en benadrukte dat ze eerst dit jaar even af willen wachten of het cameratoezicht goed is bevallen. Het besluit was al genomen en het persbericht al geschreven, dus dat was dat. Een potje ongestoord knokken zit er in ieder geval niet meer in tijdens de Rodermarkt. Als je tenminste niet later op het bureau je eigen beelden van commentaar wil voorzien.
Er waren verder geen vragen.