Morgenavond bespreekt de Noordenveldse gemeenteraad een rapport van de rekenkamercommissie over de aanpak van de coronacrisis. Onderzoeksbureaus KplusV en CAB gaven inzage in het handhaven van maatregelen en de Tozo-regeling voor ondernemers.
De Tozo (Tijdelijke Overbrugging Zelfstandige Ondernemers)-regeling, werd volgens bureau KplusV goed verstrekt. De afhandeling verliep vlot en de gemeente verstrekte subsidies en uitstel van betaling, om bedrijven, verenigingen en instellingen niet verder in de problemen te laten komen. De meeste ondernemers geven aan zeer te spreken te zijn over de manier waarop Noordenveld dat afhandelde.
Tussen wal en schip
Aan de andere kant voelen sommige ondernemers zich ‘tussen wal en schip’ geraakt. Zij konden geen boterham verdienen door bijvoorbeeld meer online te gaan doen, maar moesten wel de deuren sluiten. Sommigen van hen geven aan dat ze het idee hebben dat de gemeente zich vooral focuste op grotere bedrijven, in plaats van kleine ondernemingen.
Uitkeringen zoals die in andere gemeenten aanwezig waren, kon een deel van de ondernemers niet vinden in Noordenveld. Sommigen zagen juist bewust af van een regeling, omdat ze vonden dat anderen juist harder werden getroffen door de crisis.
‘Contact moet beter’
Wat voor met name kleine ondernemers (maar ook bij grote bedrijven in Noordenveld leeft) is dat de communicatie met de gemeente een stuk beter kan. Er werd meer inspanning verwacht vanuit de gemeente om in contact te komen en te blijven. Ook de Zakenkring Roden en het ZZP Collectief Noordenveld voorzagen, wat ondernemers betreft, te weinig in die behoefte. Het ZZP Collectief wordt zelfs als ‘niet effectief’ gezien.
Weinig boetes
De gemeente Noordenveld gaat er prat op dat het qua handhaving rustig verliep tijdens het eerste jaar van de coronacrisis. Burgemeester Klaas Smid roemde de inwoners daar menigmaal om. Volgens het onderzoek is er maar een beperkt aantal boetes uitgedeeld. De exacte aantallen kunnen echter niet worden gegeven.
Het terugschroeven van toezicht in de maand april 2020 wordt in het onderzoek als ‘opmerkelijk’ bestempeld. Vooral omdat in periodes van ‘minder strenge’ maatregelen, handhaving complexer is dan bij een lockdown. Pas in november 2020 werd het toezicht weer opgeschroefd. Toen was de tweede golf al bijna op zijn hoogtepunt.
Morgen worden de resultaten van het onderzoek door de gemeenteraad tegen het licht gehouden.