Wat valt er nog te debatteren?
Deadlinedag. Niet alleen op de Europese transfermarkt van het profvoetbal, ook voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaag moeten namelijk de definitieve kieslijsten ingediend zijn. Veel verrassingen zien we niet. De acht lijsttrekkers in het Noordenveldse zijn immers al even bekend.
Kirsten Ipema, Tineke Nieboer, Alex Wekema, Bertus Jan Epema, Robert Meijer, Astrid Westra, Menne Kamminga en Frederik van Lookeren Campagne. Dat zijn de acht lijsttrekkers die gaan strijden om de zetels. Dat doen ze onder meer door het verbaal tegen elkaar op te nemen in debatten. De Roner bieb zal in de aanloop naar de verkiezingen van 16 maart nog een podium bieden aan de politieke partijen, zoals ook RTV Drenthe dat doet. Dit debat zal op vrijdag 4 maart plaatsvinden.
Over het belang van dergelijke debatten lopen de meningen nog wel eens uiteen. Vooral in Noordenveld, waar de partijen vaak slechts op details van elkaar verschillen en grote politieke discussies nog wel eens uitblijven. Van de vorige verkiezingsstrijd herinner ik mij vier verschillende debatten, waarvan één in Norg en drie in Roden. En ja, het bleek soms verdomd lastig om de verschillen tussen de partijen te benadrukken.
Het maakt dat sommige lijsttrekkers niet per se staan te springen om een debat, zo weet ik inmiddels. Waar je zou verwachten dat politici handenwrijvend uitkijken naar meetmomenten met opponenten, is dat niet per definitie het geval. Zo herinner ik mij hoe vier jaar geleden, toen er een debat in Snow&Co te Roden werd georganiseerd, één lijsttrekker daar helemaal geen zin in had. “Al die debatten”, verzuchtte hij. “Ze leveren vaak niets op.”
Een beetje een rare opmerking, vond en vind ik, al heb ik begrepen dat ook dit jaar niet iedere Noordenveldse roerganger zit te wachten op een extra debat. Een voorstel om als RTV Zulthe nog wat te organiseren, werd niet door eenieder met hetzelfde enthousiasme ontvangen. Al gaf burgemeester Klaas Smid te kennen dat hij iedere vorm van debat juist zou toejuichen.
Vanuit Zulthe komt er overigens geen eigen debat dit jaar. De goede samenwerking met RTV Drenthe maakt dat de kans op dubbelingen toeneemt, zeker aangezien dezelfde mensen dan onderwerpen aandragen. Dan is het beter om in één keer een goed en stevig voorbereid debat te organiseren. De lijsttrekkers mogen hun borst natmaken.
Het spel is na vandaag officieel op de wagen. Voorzichtig aan zullen de campagnes losbarsten, wat ik vooral merk aan het aantal persberichten. In verkiezingstijd roeren partijen zich nog meer dan anders. Ze trekken feller van leer tegen plannen die ze onredelijk achten en springen hardop op de bres voor zaken die ze onderbelicht vinden. De mediamachine van sommige partijen staat 3,5 jaar stil en komt pas weer op gang als de verkiezingen naderen. Ik kan er wel om lachen, al zou je zeggen dat een partij zich 4 jaar lang in beeld moet proberen te houden. Nou ja, dan hebben wij tenminste weer wat om over te schrijven. Het houdt de persmuskieten van de straat. In coronatijd misschien ook wel zo veilig.
Meepraten? Dat kan via Twitter (@MathijsRenkema) of stuur een mail (m.renkema@rtvdrenthe.nl).