De debatten barsten los: te beginnen in Norg
Met het eerste debat in Norg aanstaande donderdag, belandt de verkiezingstijd in een volgende fase. De degens worden gekruist en dat zal later op meerdere momenten weer gaan gebeuren. Nu is het alleen nog zaak dat inwoners de weg naar deze politieke meetmomenten weten te vinden.
In dat opzicht mogen we van geluk spreken dat de coronamaatregelen grotendeels achter ons liggen. Dat maakt dat inwoners zelf fysiek bij de debatten aanwezig kunnen zijn en zich niet hoeven te beperken tot een livestream. Want hoewel menig Nederlander in de coronatijd digitale stappen heeft gezet, zal het zeker niet voor iedereen zo eenvoudig of aantrekkelijk zijn om debatten via internet te bekijken. Gelukkig wordt het debat van RTV Drenthe van vrijdag 4 maart op tv uitgezonden en die avond ieder uur herhaalt. Dat dan weer wel.
Om de verschillende thema’s die aan bod komen in te leiden, bevond ik mij afgelopen donderdagavond in Peize. In Café Ensing bogen omwonenden en andere geïnteresseerden zich over de plannen rondom Peize-Zuid. Daar moet gebouwd worden, als het aan de gemeente ligt ten minste. Belangstelling genoeg, zo werd al gauw duidelijk. De vraag naar woningen onder de rook van Groningen is nu eenmaal groot. Maar er leven ook vele zorgen. Hoe zit het met de waterhuishouding? Peize staat bekend om de ‘natte voeten’. En de Achteromweg? Gaat het daar nog drukker worden, terwijl het daar zomers nu al ‘geen doen’ is?
Met een aantal uiteenlopende reacties op zak, keerden we die avond huiswaarts. Eén van de meest treffende reacties, was die van het echtpaar dat begreep dat er gebouwd moest gaan worden in Peize, maar toch grote zorgen had over wat dat voor hun huis zou betekenen. Ze wonen nu immers nog mooi in het groen. Het geeft de immense opgave aan waarvoor gemeenten als Noordenveld staan. Er moeten woningen bij, maar niemand wil afbreuk doen aan het huidige karakter van een gemeente. Hoe ga je daar mee om?
Omgevingsvisies en welstandsnota’s moeten enige houvast geven, maar in de praktijk blijkt iedere nieuwbouwlocatie wel ergens op verzet te stuiten. Het verbaast mij dan ook niet dat wethouder Henk Kosters het na 8 jaar als ‘wethouder bouwen’ wel goed vindt.
Hij oogstte lof in Norg vanwege de nieuwbouwwijk Oosterveld, maar kreeg ook vaak genoeg kritiek als er weer een plan voor nieuwbouwwoningen uit de hoge hoed wordt getoverd. Als wethouder moet je stevig in je schoenen staan, zeker als het op zulke onderwerpen aankomt.
Kosters zelf was natuurlijk aanwezig in ‘zijn’ Peize bij de inloopbijeenkomst. Hij sprak er met inwoners die hij bij de voornaam kon noemen en luisterde aandachtig naar de specialisten die het plan uiteenzetten, ook al heeft hij die plannen vaak genoeg gehoord.
Mijn collega en ik spraken Kosters nog even kort en hij herhaalde nog maar eens dat hij het na 8 jaar wethouderschap wel prima vindt. Wat hij gaat doen? Dat wist hij nog niet, al is hij links en rechts al voorzichtig in gesprek. Dat het nog te vroeg is voor de welbekende geraniums, moge duidelijk zijn. Een functie als TD van een Amsterdamse voetbalclub neemt hij, zo gaf hij aan, in overweging.
De wethouder gaf in ieder geval te kennen geen baan meer voor 7 dagen in de week te willen hebben. Want hoewel het op papier minder is, heeft de praktijk uitgewezen dat je er iedere dag mee bezig bent. En 7 dagen in de week, 8 jaar lang, dat is toch wel heel veel. Hoe leuk zo’n functie ook mag zijn.
De komende tijd hoeft Kosters naast het wethouderschap zich niet bezig te houden met een campagne. Kirsten Ipema mag als lijsttrekker de verbale strijd aan gaan. Ik denk eerlijk gezegd dat Kosters die debatten kan missen als kiespijn. Al was het maar omdat het thema ‘wonen’ uitvoerig besproken zal worden op de verschillende avonden. En dan kom je toch al gauw – je ontkomt er niet aan – bij hem terecht.
Meepraten? Twitter (@mathijsrenkema) of e-mail (m.renkema@rtvdrenthe.nl).