Wat je er nou echt wijzer van wordt
Gekibbel, een aantal fraaie quotes en een duidelijke mening over energietransitie en woningbouw: dat is zo’n beetje de oogst van het RTV Drenthe-debat afgelopen vrijdag. De 8 Noordenveldse partijen wilden best het achterste van hun tong laten zien, maar op veel vlakken overlapt men elkaar nu eenmaal. Wat je er nou echt wijzer van wordt? Ik ga eens een poging wagen die vraag te beantwoorden.
Te beginnen bij woningbouw. We – u en ik als politieke volger – wisten al dat Lijst Groen Noordenveld niet in kon stemmen met de plannen bij Peize-Zuid. De andere partijen toonden zich wél positief. Niets nieuws onder de horizon, zou je kunnen zeggen. Dat Tineke Nieboer aangaf dat er ‘lukraak woningen worden geplempt’, kon ook niet als een verrassing komen. Zelf vond ik opmerkelijk om te horen dat Koos Mennen, die inviel voor CDA-lijsttrekker Astrid Wagena (corona), dat zijn fractie gauw richting de 1000 nieuwe woningen in Noordenveld wil gaan. “Maar”, benadrukte hij, “we moeten ieder jaar opnieuw de temperatuur opmeten om te kijken hoe het ervoor staat.”
De temperatuur opmeten, dat vond k een mooie. Want zo af en toe leek de temperatuur in het atrium van RTV Drenthe daadwerkelijk te stijgen. Toen Robert Meijer (VVD) het over de ronde vormen van de nieuwbouwwijk in Peize had, kreeg ik het achter de schermen haast benauwd. “Dus jij wil het groen offeren voor de woningopgave van Groningen?”, vroeg Nieboer vinnig. “Het groen wat opgeofferd wordt, is weiland. Ja, als dat al groen is…”, reageerde Meijer.
Een leuke discussie, maar in principe ook oude wijn in nieuwe zakken. We kennen het inmiddels en we weten het ook. Nee, dan had de discussie over het zonnepark in Zuidvelde meer mijn aandacht. Want hoewel ik van de VVD wist dat ze het voorliggende plan niet konden steunen en ik van de duofractie PvdA/GroenLinks wel kon bevroeden wat het zou worden, wist ik dat van de andere partijen nog niet.
Het was niet verwonderlijk dat Kirsten Ipema (Gemeentebelangen) het voortouw in de discussie nam. Als ‘wethouder duurzaamheid’ (ze omschreef zichzelf ooit als klimaatdrammer, iets wat door de journalist van dienst gretig werd opgeschreven) ziet ze voor wat voor opgave Noordenveld staat. “En dan komen we er niet met alleen zonnepanelen op dak”, concludeerde Ipema. Robert Meijer ziet naar eigen zeggen hoe het geld bij dergelijke projecten wegvloeit naar multinationals, terwijl Tiemen Ensink (vervanger van Alex Wekema voor de PvdA) juist aangaf dat de omgeving hier ruim van kan profiteren. Hij kwam verder met een uitspraak die ze in Zuidvelde wellicht liever niet horen, namelijk dat hij liever één groot zonnepark ziet dan tien kleinen.
GroenLinks-collega Bertus Jan Epema was het als vanzelfsprekend met hem eens, wat eens te meer de vraag opwerpt waarom PvdA en GroenLinks in ieder geval op gemeentelijk niveau niet gewoon fuseren.
Koos Mennen van het CDA ziet liever een kleiner zonnepark verschijnen, al leek hij niet helemaal op de hoogte van het huidige plan. Hij sprak namelijk over 45 hectare, waarmee hij er een slordige 30 van af zit. We vergeven hem, er van uit gaande dat hij halsoverkop tijd moest vrijmaken voor dit lijsttrekkersdebat.
Een interessante middag, vond ik, en nu maar eens mijn eigen vraag beantwoorden: wat we er vooral van leren, is dat Noordenveld eens met een Stemwijzer gaan werken. Maak het je inwoners inzichtelijk waar de partijen voor staan. Ja, de verschillen zijn vaak klein, maar ze zijn er wel degelijk. Kirsten Ipema gaf het zelf aan jammer te vinden dat de fracties er voor kozen om als enige (!) gemeente in Drenthe geen Stemwijzer te hebben. Het mooie is dat er op de achtergrond instemmend gemurmel klonk toen ze dat ter berde bracht. Maar waarom is die Stemwijzer er dan niet? Neem het desnoods op in dat mooie raadskoord waar de gemeente zo prat opgaat! Of haakt de VVD dan weer af?
Meepraten? Dat kan via Twitter (@MathijsRenkema) en e-mail (m.renkema@rtvdrenthe.nl).