De rappende psycholoog Daisy Veenstra heeft een nummer gemaakt over fraude met bankpassen in het Westerkwartier. Jongeren zijn vaak slachtoffer van deze vorm van criminaliteit. Veenstra wijst ze met de rap op de gevaren.
De politie ziet dat het aantal aangiften van mensen die het slachtoffer zijn geworden van cybercrime in de gemeente Westerkwartier opvallend hard stijgt. Daarom zijn de gemeente, Sociaal Werk de Schans en de politie een campagne gestart. Het nummer van Veenstra is daar een onderdeel van.
Criminelen vragen jongeren. hun bankpas uit te lenen voor een geldbedrag. Ze denken zo snel en makkelijk wat te kunnen verdienen, maar hun pas wordt vervolgens gebruikt om geld wit te wassen. De crimineel blijft buiten het zicht van de politie en het lijkt alsof het slachtoffer het geld heeft gestolen. Trap je in zo’n val, dan word je een money mule (geldezel) genoemd.
Hoge pakkans
De pakkans vanuit de banken is hoog. Jongeren draaien op voor de schade en kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Het gevolg is vaak een afbetalingsregeling en een strafblad. Ook banken kunnen maatregelen nemen. Het komt voor dat slachtoffers jarenlang geen gebruik kunnen maken van de financiële diensten van banken.