Nieuwbouwplannen zorgen voor verdeeldheid in Ezinge. Heeft het dorp baat bij twee-onder-een-kapwoningen of een knarrenhof? Hoe voor- en tegenstanders vechten om voorrang.
Het moet de ‘parel’ van Ezinge worden. Twaalf dorpelingen werken in 2012 aan een plan voor een knarrenhof op de plek van de gesloopte basisschool De Klief.
In Ezinge ontbreekt een woonvorm voor ouderen. Wie hulpbehoevend wordt, moet verhuizen naar Winsum of Zuidhorn. Op het knarrenhof houden bewoners van de acht huizen zélf een oogje in het zeil, is het idee.
‘Knarrenhof zorgt voor doorstroming’
Bovendien zorgt het nieuwe complex volgens de initiatiefnemers voor doorstroming in het dorp. Zij verlaten hun grotere huizen – ideaal voor starters – voor een compact appartement op het knarrenhof.
De Ezingers vragen architect Jacob Veltman uit Winsum om een voorlopig ontwerp. Hij levert tekeningen en raamt de bouwkosten op een kleine 1,2 miljoen euro. Daar beginnen de moeilijkheden.

Financiering van het project blijkt een probleem. Woningcorporatie Wierden en Borgen is niet overtuigd van de plannen en weigert te investeren. De toenmalige gemeente Winsum schakelt adviesbureau Legters en partners uit Groningen in. Die partij moet de ontwikkeling vlottrekken, maar dat mislukt.
Onrealistisch
Jan Legters van het adviesbureau noemt de plannen voor een knarrenhof nu ‘onrealistisch’. Volgens de projectleider was een investeerder voor een complex met huurwoningen onvindbaar. De ouderen zagen zelf de optie met koopwoningen niet zitten. Bovendien waren de bouwkosten te hoog, stelt Legters.
Het perceel van de oude basisschool is inmiddels ingericht als park. Omwonenden vernemen lange tijd niets, totdat in september van dit jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst in de gymzaal op de mat valt.

Daar presenteert Legters samen met de gemeente Westerkwartier plannen voor zes twee-onder-eenkapwoningen op de locatie van De Klief. Richtprijs per huis: 275.000 euro. Dat bedrag kan oplopen vanwege stijgende bouwkosten. Er geldt een zelfbewoningsplicht en Ezingers krijgen als eersten de kans hun interesse kenbaar te maken.
Volgens Legters is de keuze voor twee-onder-eenkapwoningen gemaakt op basis van een onderzoek, in samenspraak met de gemeente. ‘Hoe? We hebben advies van een makelaar uit Winsum ingewonnen over de huidige markt.’
De projectleider geeft toe dat er ook behoefte is aan seniorenwoningen in Ezinge. ‘Maar die optie viel destijds al af omdat het niet realiseerbaar is. Daar is in mijn ogen niets aan veranderd.’
Ordinaire geldzucht
Omwonende Fred Kooke (68) schrikt van het nieuwbouwproject. Hij vermoedt dat de plannen zijn omgegooid uit ordinaire geldzucht. Daarom blaast hij het oude initiatief voor het knarrenhof begin november nieuw leven in. De Ezinger zoekt bijval in het dorp en doet briefjes bij omwonenden in de bus.
In veertien dagen levert het hem naar eigen zeggen 23 steunbetuigingen op. Dinsdag hangt projectleider Legters aan de lijn bij Kooke.

‘Het was een bijzonder onprettig gesprek, ik voel me geïntimideerd’, zegt Kooke. ‘Alsof alle plannen achter de schermen al bekonkeld zijn.’
Legters is zich van geen kwaad bewust. Hij nam contact op omdat de gemeente Westerkwartier dat vroeg, stelt de projectleider.
‘Of ik meneer Kooke heb geïntimideerd? Nee, absoluut niet. Ik heb hem netjes te woord gestaan en alleen aangegeven dat de procedure loopt. Hij is vrij om zijn eigen plannen in te dienen. Als Kooke daar het college van B & W mee kan overtuigen, waarom niet?’
‘Dit zijn geen woekerprijzen’
Volgens Legters is er voldoende interesse voor de twee-onder-eenkapwoningen. Hoeveel gegadigden zich hebben gemeld, wil hij niet kwijt. En geldzucht? Daar heeft de keuze voor deze huizen niets mee te maken, stelt de projectleider. ‘Met dat soort kritiek kan ik niets. Dit zijn geen woekerprijzen.’
Naar verwachting wordt de vergunningsaanvraag voor de twee-onder-eenkapwoningen in het eerste kwartaal van volgend jaar ingediend.
Kooke onderzoekt ondertussen de mogelijkheden voor financiering van het knarrenhof en heeft een brief gestuurd naar het college van B & W, met de vraag of het gemeentebestuur zijn plannen wil overwegen.