In Kopstukken spreekt RTV Zulthe wekelijks met afwisselend Westerkwartierders en Noordenvelders uit de actualiteit. Bekende koppen met een bijzonder verhaal of een belangrijke functie, komen iedere vrijdag aan bod. In deel 9: Sikko Cazemier, die grote plannen heeft met de Rodenburghal.
De Rodenburghal in Leek huren voor een zaalvoetbalwedstrijd? Die tijd is voorbij. De houten vloer van het pand uit 1965 is in stukken gezaagd. Wanden van gipsplaten verdelen de hal in kleinere zalen.
Eigenaar Sikko Cazemier (59) heeft na tien jaar andere plannen: de Rodenburghal wordt een grote sportschool, met maar liefst acht zalen van verschillende groottes. Zo kunnen straks veel meer groepen tegelijk terecht, voor pakweg een lesje bodypump of een potje badminton. Een deel van de zaal blijft in gebruik als sporthal, voor onder andere volleybal, floorball en tafeltennis.
Nieuwe hoofdingang
Bovendien verhuist de fitness van de aanbouw aan de achterzijde naar het hart van de hal. De apparaten staan straks verder uit elkaar in een grotere zaal, omdat Cazemier verwacht dat sporters die extra ruimte ook na de coronacrisis prettig vinden.
Een deel van de nieuwe zalen is in september af, zodat de sportschool dan al meer groepen kan herbergen. Rond de jaarwisseling komen sporters de grote fitnesszaal binnen via de nieuwe hoofdingang aan de lange zijde van het pand. Volgend jaar zomer kunnen ze na het sporten onder de douche in de nieuwe kleedkamers.

De reden van de ommezwaai? De grote hal staat steeds vaker leeg, terwijl het fitnesscentrum van Cazemiers vrouw Astrid groeit als kool. Vooral groepslessen doen het goed. Door de zaal van 1200 vierkante meter op te delen, is het voor klanten straks makkelijker en goedkoper om een zaaltje te huren.
Daarmee komt er toch een definitief einde aan de Rodenburghal als traditionele sporthal. Als Cazemier het pand in 2011 overneemt van de gemeente, heeft hij er al wilde plannen mee. ‘Een speelparadijs, survivalbaan, een schaatsbaan van kunststof: we hebben van alles onderzocht’, zegt de ondernemer uit Tolbert. ‘Maar het was het allemaal net niet.’
Trainingen van Donar
Als basketbalclub Gasterra Flames uit Groningen – nu Donar – bij hem aanklopt om de hal te huren voor trainingen, besluit Cazemier de zaal toch te heropenen als sporthal.
‘Maar het is financieel steeds lastiger om de zaak draaiende te houden. We verhuren hem alleen op prime time in de wintermaanden’, zegt Cazemier. En bovendien: ‘Dit plan geeft ook weer energie.’

De verbouwing zorgt voor nieuw elan in een periode waarin de ondernemer het vanwege corona relatief rustig heeft. Althans, als je het Meezingfestival dat hij op het laatste moment afblaast niet meerekent.
Cazemier is ook ondernemer in de evenementenbranche. Hij wil – nadat het kabinet in juni versoepelingen aankondigt – het eerste grote festival in het Westerkwartier organiseren. Al twijfelt de vijftiger aanvankelijk of dat wel verstandig is.
Ouwe lul
‘Tot een compagnon tegen mij zei: “Hé Sikko, je wordt toch geen ouwe lul hè?” Daar ben ik wel gevoelig voor’, zegt de Tolberter met een grijns. ‘Dan kom ik in actie en dan zal het doorgaan ook.’
Alles is op een haar na rond voor het evenement op 3 juli in Leek: artiesten staan te trappelen, de gemeente is op wat details na akkoord en de podiumbouwers staan in de startblokken.
Een week van tevoren trekt Cazemier toch de stekker uit het feest. De reden: elke dag komt er wel een probleem bij. Onduidelijkheid rond de testcapaciteit en coronaregels vormt de druppel.
Honderden besmettingen
Achteraf is Cazemier blij dat hij het heeft afgelast. Op andere festivals raakten dat weekend honderden bezoekers besmet. ‘Toen was het balen, maar als lokale ondernemer is het dan wel jouw evenement waar mensen ziek door worden.’