Het zijn spannende tijden en onrustige nachten voor fruittelers in onze provincie. Om te voorkomen dat hun oogst mislukt door nachtvorst, moeten ze soms midden in de nacht hun bed uit om de beregeningsinstallatie aan te zetten.
Met het beregenen vormt zich een laagje ijs rond de bloesem en daarmee wordt het fruit gered. Ook bij fruitteler Oudebosch in Kommerzijl houden ze het weer goed in de gaten.
Nachtelijke ronde
EIgenaar Els Tolner van Oudebosch maakte om twee uur in de nacht van zaterdag op zondag nog een ronde over de boomgaard en concludeerde dat beregenen niet nodig was.
‘De luchtvochtigheid was hoog en de dauw bevroor rond de bloesem. Bovendien stroomde bewolking ons gebied in en liep de temperatuur nog wat op. Ik vertrouwde erop dat het goed zou komen en daarom hebben we de beregeningsinstallatie niet aangezet. Het is nu zondagmorgen en het is goed afgelopen.’
Her en der thermometers
Op het bedrijf van Tolner staan her en der thermometers die verbonden zijn met een een alarminstallatie. Die staat naast het bed van Tolner en haar man. Zodra de temperatuur onder nul zakt krijgen ze een seintje en staan ze op. Ze maken dan een ronde over de boomgaard en beoordelen of het nodig is om te beregenen.

Tolner: ‘We vernevelen het water en daardoor vriest er een laagje ijs rond de bloesem. Het bloemetje krijgt als het ware een jasje aan. In dat jasje vriest het niet en daarmee red je de bloesem en dus de appels, kersen en pruimen die er later uit groeien. Zouden we niet beregenen dan lopen we het risico dat de oogt mislukt.’
Vooral appels
De boomgaard van Oudebosch is twintig hectare groot. Op twee hectare worden kersen geteeld en op één hectare pruimen. De rest is voor appels, zoals Elstar, Jonagold en Goudreinetten. Ook is er een perceel waar peren groeien.
Volgens Tolner moeten telers tot half mei rekening houden met nachtvorst en onrustige nachten. Daarna is het inmiddels zo warm dat de kans op nachtvorst te verwaarlozen is.