Sinds de opkomst van corona zijn kraampjes langs de weg populairder dan ooit. Dat zegt Mike de Landgraaf, oprichter van Verkoopstalletjes.nl. ‘Mensen hebben ontdekt dat het een leuke bezigheid is.’
Verkoopstalletjes.nl is een platform waar boeren, telers en andere lokale verkopers hun kraampjes kunnen aanmelden. ‘Je kunt op een kaart zien waar in een bepaalde buurt en regio allemaal verkoopstalletjes zijn. We ontvangen steeds meer aanmeldingen van mensen die een eigen stalletje hebben.’
Volgens De Landgraaf zijn de verkoopstalletjes geen vervanging van de supermarkt of andere winkels, maar zorgt het wel voor meer bewustwording. ‘Het voedsel is verser en goedkoper en mensen zien steeds meer het belang in van lokaal kopen.’
Ook in het Westerkwartier schieten de verkoopstalletjes als paddenstoelen uit de grond. RTV Zulthe bezocht er twee.
Familie De Haan, Doezum
Familie De Haan verkoopt sinds 2004 biologische eieren uit een kraampje langs de Peebos bij Doezum. ‘We kunnen ze zelf duurder verkopen’, zegt Akke de Haan. Een doosje eieren kost bij haar 2,50 euro, dat is goedkoper dan in de supermarkt. Omdat de eierhandelaar er niet tussen zit, houdt ze er zelf meer aan over. ‘Het is een leuk zakcentje.’
Gemiddeld verkoopt De Haan zo’n 300 à 400 eieren per week langs de weg, maar met Pasen gaat het nog veel harder. ‘Toen zaten we op 300 op een dag.’ Toch is het maar een fractie van de 8200 eieren die de 9000 biologische kippen van het pluimveebedrijf per dag leggen.

Klanten kunnen zelf eieren kiezen en in een doosje doen. ‘De dikste zijn altijd als eerste weg. Dan zie je toch hoe de Nederlander in elkaar zit’, zegt De Haan met een lach. En het geld? Dat kan in het bakje ernaast. ‘Dat gaat bijna altijd goed, al hebben we een paar keer gehad dat het geld weg was. En soms sturen mensen een appje en vragen om een tikkie.’
Sommige klanten klagen dat de eieren van de familie De Haan niet te pellen zijn. ‘Misschien moet ik er eens een bordje bij hangen met uitleg, want dat komt omdat ze zo vers zijn. De eieren die we hier verkopen zijn hooguit een paar dagen oud. Na een week gaat pellen al een stuk makkelijker.’
Zorgboerderij Boyemaheerd, Lutjegast
Mede-eigenaar Willem Eilander van zorgboerderij Boyemaheerd uit Lutjegast maakt de grond in grote bloembakken klaar voor de stekjes die er binnenkort in komen. Sperziebonen, aardappelen en tomaten: deze zomer zijn die producten te krijgen in het kraampje langs de weg. Nu kunnen voorbijgangers vooral dingen kopen uit de werkplaats, zoals borrelplankjes en vogelhuisjes.
In Boyemaheerd komen dagelijks zo’n twaalf mensen voor dagbesteding. Ze worden opgehaald met taxibusjes en gaan in de middag weer naar huis. De bezoekers hebben onder andere last van hersenletsel, psychische klachten of zijn dementerend.

Het kraampje aan de Stationsweg staat er nu zo’n tien jaar. De verkoop is door de jaren heen met de zorgboerderij meegegroeid. De producten zijn te krijgen voor een habbekrats, want het gaat ze bij Boyemaheerd niet om het geld. ‘De mensen die hier komen, maken ontzettend veel’, zegt Eilander. ‘Voor eigen gebruik komt het nooit op, dus verkopen we het. Als wij het materiaal eruit hebben en eens een nieuwe boormachine kunnen kopen, zijn wij al blij.’
De producten vinden gretig aftrek. Klanten kunnen verzoekjes doen of een tekst op een borrelplank laten branden. Eilander: ‘We zijn nu bezig met de bouw van een speelgoedkeukentje. Dat we andere mensen hier blij mee kunnen maken, is leuk om te zien.’