Snel internet is voor sommige bewoners van het buitengebied peperduur, ook al ligt er een glasvezelkabel op steenworp afstand van hun huis. Dat blijkt uit het opmerkelijke verhaal van René de Vink uit Opende.
Hij wijst naar het huis van zijn buren. Het ligt zo’n vijftig meter verderop, net over de grens met Friesland. Die woning heeft een glasvezelverbinding. De Vink moet het voorlopig doen met internet via 4G.
Want aan een glasvezelaansluiting op zijn adres hangt volgens leverancier Rodin een flink prijskaartje. Het bedrijf stelt dat het huis van De Vink alleen kan worden bereikt met een diepe boring van 750 meter. De rekening van 27.000 euro is voor de bewoner.
Grensgeval
De buren zijn aangesloten door Kabelnoord, het bedrijf dat in Friesland de aanbesteding won. Dat groef simpelweg een geul in de berm voor de aansluiting van de Friese huizen. Omdat De Vink in de provincie Groningen woont, sloeg Kabelnoord zijn adres over.
Rodin, het bedrijf dat in Groningen verantwoordelijk is voor de aanleg van snel internet, zegt nu dat De Vink in een ‘waterbeschermingszone’ woont. Daarom is dure apparatuur nodig. Dat de Friese collega’s wél glasvezel aanlegden met een veel goedkopere geul, doet volgens het bedrijf niet ter zake.

‘Ik voel me machteloos’, zegt De Vink. ‘Ik ga natuurlijk nooit zomaar 27.000 euro op tafel leggen. Maar als ik dit huis ooit wil verkopen, moet er toch een snelle internetverbinding zijn.’
Online lesgeven
De Vink is wiskundeleraar. In coronatijd blijkt de huidige internetsnelheid via 4G onvoldoende. ‘Hoe dramatisch denk je dat het is om online les te geven?’, zegt hij. ‘Dat is gewoon niet te doen. Mijn vrouw en ik kunnen hier niet tegelijk thuiswerken.’
De aanleg van glasvezel in Groningen vormt een hoofdpijndossier voor de provincie. Voormalig CDA-gedeputeerde Patrick Brouns kondigde in 2016 aan dat alle huishoudens met een slechte verbinding, zogenaamde ‘witte adressen’, binnen twee jaar snel internet zouden krijgen. Veel inwoners wachten daar nog altijd op.
Bovendien zorgen de afspraken tussen de provincie en het verantwoordelijke bedrijf Rodin ervoor dat een groep alsnog buiten de boot valt. Rodin is namelijk niet verplicht álle adressen met slecht internet aan te sluiten, blijkt uit de overeenkomst van de provincie met het bedrijf.
Voorwaarden in aanbestedingstraject
De provincie maakt onderscheid tussen het aardbevingsgebied en de rest van Groningen. Rodin moet in het aardbevingsgebied alle witte adressen aansluiten, maar verder geldt een verplichting van 93 procent.
De Vink heeft de provincie naar eigen zeggen zelf gewaarschuwd voor het gevaar van die laatste voorwaarde. Hij zat namelijk aan tafel tijdens het aanbestedingstraject in 2016.
Voordat hij in 2019 een carrièreswitch maakte, was De Vink tien jaar lang verantwoordelijk voor de ICT in het UMCG. ‘Het ziekenhuis maakt veelvuldig gebruik van glasvezel, dus ik wist er al het een en ander van’, zegt hij.

Vanwege die technische kennis zette hij zich in voor een initiatief van verscheidene lokale coöperaties in Groningen. Samen deden ze mee aan het aanbestedingstraject. Doel was om met die kleine partijen de hele provincie van glasvezel te voorzien.
Extra zuur
Met nadruk op de héle provincie, want de lokale partijen verzetten zich volgens De Vink tegen de voorwaarde van 93 procent. ‘Niet uit economisch oogpunt, maar omdat wij vinden dat je niet zomaar mensen mag buitensluiten. Internet is inmiddels een nutsvoorziening.’
Dat liep anders: de voorwaarde bleef staan en concurrent Rodin won de aanbesteding. Dat De Vink nu uitgerekend zelf buiten de boot valt, maakt het voor hem ‘extra zuur’.
Rodin wil met de bewoner in gesprek over een draadloze straalverbinding, een optie waar De Vink liever niet aan wil. ‘We hebben glasvezel nodig, daar ben ik van overtuigd. Denk bijvoorbeeld aan zorg op afstand: dat is de toekomst, weet ik uit mijn tijd bij het UMCG. Die toekomst is alleen gegarandeerd met een échte kabel.’
Reactie provincie
RTV Zulthe heeft de provincie gevraagd hoe ze terugkijkt op de keuze om de 93 procent-voorwaarde in de overeenkomst met Rodin op te nemen. De provincie reageert niet inhoudelijk op die vraag, maar zegt dat iedereen die een contract heeft afgesloten met Rodin in principe wordt aangesloten op snel internet. Een woordvoerder schrijft dat de provincie contact opneemt met De Vink en Rodin om de feiten inzichtelijk te krijgen.
Heb jij zelf problemen met de aanleg van glasvezel in de provincie Groningen? Of heb je tips over dit dossier? Mail dan naar ntimmerman@rtvnoord.nl.
Lees ook:
– Lopen tientallen inwoners van buitengebied Middag glasvezel mis? ‘Het is nu of nooit’
– Gedupeerden buitengebied Middag bij Ezinge lopen glasvezel mis