Gedetineerden van penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen hebben onlangs meegedaan aan het internationaal voetbaltoernooi van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in PI Krimpen aan den IJssel. Het evenement stond in het teken van re-integratie en arbeidstoeleiding van (ex-)gedetineerden. In 2017 werd het toernooi gehouden in Norgerhaven in Veenhuizen.
Het voetbaltoernooi vond voor de vijfde maal plaats. Vanwege corona ging het in 2020 niet door. DJI, waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, werkt nauw samen met European Football for Development Network (EFDN). Hierbij zijn tal van Europese (top)voetbalclubs en organisaties aangesloten. Doel is om profclubs te inspireren om zich maatschappelijk in te zetten en voetbal te gebruiken om de levens van mensen in Europa positief te veranderen. EFDN richt zich vooral op doelgroepen in een achterstandsituatie, zoals (ex-)gevangenen.
Het team van PI Veenhuizen bestond uit gedetineerden die momenteel deelnemen aan het project Naoberschap Inside in Esserheem. Dit project is een samenwerking tussen PI Veenhuizen en FC Emmen Naoberschap, de maatschappelijke tak van de Drentse profvoetbalclub. Gemotiveerde gedetineerden krijgen een intensief trainingstraject aangeboden. Wanneer ze dat succesvol afronden komen ze mogelijk in aanmerking voor een baan of opleidingstraject bij één van de businessclubleden of sponsoren van FC Emmen.
Aan het voetbaltoernooi in Krimpen aan den IJssel werd deelgenomen door maatschappelijke teams van Excelsior Rotterdam, de Belgische ploegen KAA Gent en Royal Antwerp/Beerschot, WerkviaSportNL en gedetineerdenteams van PI Veenhuizen, PI Krimpen aan den IJssel en PI Arnhem. Zoals elk jaar was ook FC de Rebellen, met onder andere de oud-profs Glenn Helder, Ruben Schaken en Ali Boussaboun van de partij. Deze ploeg won het toernooi. Het team van PI Veenhuizen, winnaar van de vorige editie, legde ditmaal beslag op de vijfde plek.