Het lijkt simpel, maar in de praktijk valt het nog vies tegen: neutjes schieten. Kinderen in Nieuw-Roden maakten vandaag kennis met de Drentse traditie en ontdekten dat het scoren van punten nog niet vanzelf gaat. Het neutjes schieten is één van de tradities die in ere wordt gehouden in het Noord-Drentse dorp.Ook het bouwen van een paasbult is al jaren goed gebruik. Tot 12 uur vanmiddag konden bewoners takken en snoeiafval naar de paasbult aan de Poolswijk brengen. Voor een bedrag naar keuze mag iedereen een handje helpen om de bult weer wat groter te maken.
45 jaar
Aaldert Kuiper, zelf al 51 jaar bewoner van de Poolswijk, weet haast niet beter dan dat er een paasbult wordt gebouwd. “Dit doen we al 45 jaar”, zegt hij. “Vroeger had je veel meer paasbulten in Nieuw-Roden, nu zijn wij nog de enige.”Hoewel de bult wel eens groter is geweest, zijn de bouwers tevreden. Zes weken lang konden er takken worden ingebracht. “Er zijn jaren geweest dat we al in januari begonnen met de inbreng”, zegt Thijs-Jan Hut. “Nu zijn we op zich vrij laat begonnen, maar we hebben een mooie bult.”
Duizend man
Hut kijkt dan ook reikhalzend uit naar maandag, wanneer rond een uur of acht de bult in de brand gaat. “Ik denk dat er vrij veel mensen komen. Zeker omdat we drie jaar lang geen paasvuur hebben gehad. Eén jaar vanwege de droogte en de laatste twee keer vanwege corona.”In het verleden kon de Nieuw-Rodense traditie ook al op veel bekijks rekenen. “We hebben hier wel eens duizend man gehad”, zegt Hut.
Neutjes schieten
Verderop, in het dorpshuis, zijn kinderen druk met het zoeken naar paaseieren. Natuurlijk ontbrak ook de paashaas niet. Het hoogtepunt was het neutjes schieten, een oeroude Drentse traditie.”Dit is de eerste keer dat we het in Nieuw-Roden doen”, zegt betrokkene Jofien Brink. Zij denkt dat er een traditie is geboren. “Dit gaan we volgend jaar zeker weer doen.”
Niet zo simpel
Dat het voor de kinderen nog niet meevalt om punten te scoren, wordt al snel duidelijk. “Het lijkt heel simpel, maar dat is het niet”, zegt Brink. “De bedoeling is dat je sowieso de laatste noot raakt, want dan scoor je punten. Raak je alleen noten die daarvoor liggen, dan zijn dat je minpunten.”Een voordeel is dat de kinderen allemaal beginnen op 20 punten, waardoor ze niet snel op de 0 komen te staan. “En je ziet dat ze gaandeweg steeds handiger in het spel worden”, zegt Brink. “Dat is leuk om te zien.”