Bankpasfraude en internetcriminaliteit vormen een probleem in de gemeente Westerkwartier. Om inwoners bewust te maken van de risico’s, is de politie vrijdag te gast bij RTV Zulthe.
Een crimineel belt je op en doet zich voor als bankmedewerker. ‘Er is een probleem met uw rekening’, zegt hij. ‘Geen zorgen, we zijn er op tijd bij. Mijn collega komt zo bij u langs om uw bankpas op te halen.’
De bel gaat. De man voor de deur draagt een jas in de kleur van jouw bank. Op zijn borst prijkt het vertrouwde logo. Voor je het weet, heb je je pas meegegeven.
Slinkse werkwijze
‘Over het algemeen ben je dan zo een paar duizend euro kwijt’, zegt wijkagent van Leek Arjan van der Velde. Deze slinkse werkwijze komen hij en zijn collega’s regelmatig tegen in het Westerkwartier.
Daarom wil de politie potentiële slachtoffers waarschuwen. En nee, het overkomt niet alleen ouderen. Ook inwoners van middelbare leeftijd zijn wel eens de dupe.
Krijg je zo’n telefoontje en twijfel je over de legitimiteit? Hang dan op en bel zelf naar je bank, zegt Van der Velde. ‘Je bank zou nooit iemand langs sturen om je pas op te halen.’
‘Iedereen kan erin trappen’
Deze criminaliteit en andere vormen van digitale fraude worden vrijdagavond besproken in het radioprogramma van Gea de Boer: Wie kent tips?, van 19.00 tot 21.00 uur. Politieman Van der Velde is dan samen met een digitale wijkagent te gast.
‘We willen mensen bewust maken van hoe gehaaid sommige criminelen zijn’, zegt radiomaker De Boer. ‘Iedereen kan erin trappen. Hoe herken je het? En wat moet je doen als je slachtoffer wordt? Dat en meer willen we met de politie bespreken.’
Stuur je vragen in
Heb je vragen over internetfraude voor de politie? Mail die dan vooraf naar redactie@rtvzulthe.nl. Ook tijdens de uitzending kun je reageren door te appen (06-19838380) of te bellen: 0594-644442.