De dag na de Tweede Kamerverkiezingen maakt ook Noordenveld de balans op. De VVD is in de gemeente weinig verrassend wederom de grootste partij geworden. Opmerkelijk – maar in lijn met de landelijke tendens – zijn de verliezen voor GroenLinks en het CDA in Noordenveld te noemen. D66 doet het ondertussen ook hier uitstekend.
Burgemeester Klaas Smid spreekt op de ochtend na de verkiezingen zijn waardering uit voor de vele vrijwilligers die het stemmen dit jaar mogelijk maakten. De opkomst is met 83,23 procent uitstekend te noemen. Vier jaar geleden toog 84,6 procent van de stemgerechtigden nog naar de stembus. “Het coronavirus inachtnemend, denk ik dat we het heel goed gedaan hebben”, stelt Smid. “Iedereen heeft toch het gevoel gekregen dat ze op een veilige manier naar de stembus konden gaan. Daarvoor moet ik een groot compliment maken naar onze vrijwilligers bij de stembureaus en het tellen. En ook naar onze organisatie, die in deze tijden van corona er een hele drukke en belangrijke taak bijkreeg. We hebben het toch maar mooi gedaan.”
D66 wint het ruimst
Waar het D66 van Sigrid Kaag landelijk dé grote winnaar werd, is dat in Noordenveld niet anders. Met een stijging van 3,4 procent ten opzichte van vier jaar geleden, stemde uiteindelijk 15,9 procent van de Noordenvelders op haar partij. Winnaar VVD bleef op 21,1 procent staan, net als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Na D66 groeide het Forum voor Democratie het hardst: de partij van Thierry Baudet haalde 2,7 procent meer stemmen op dan vier jaar geleden.
Met een daling van 4,4 procent van de stemmen in Noordenveld, mag GroenLinks de grote verliezer worden genoemd. Het CDA daalde met 3,2 procent en is daarmee na GL de grootste verliezer in de gemeente.
