Hij is pas 18 lentes jong, maar is voor menig dartfan niet meer weg te denken in de dartscene. De in Zevenhuizen wonende darter werd onder meer Europees kampioen, tweemaal Nederlands kampioen en werd in 2018 bekroond tot wereldkampioen.
Als Jurjen twaalf jaar oud is, ziet hij voor het eerst een wedstrijd darten op televisie. “Toen dacht ik, dit wil ik ook doen.” Hij koopt een dartbord en begint pijltjes te gooien op zolder. Na een tijdje wil hij graag aan een toernooi deelnemen, dus zoekt hij op internet naar darttoernooien. Daar komt hij een jeugdtoernooi tegen in Sneek. Het valt de organisator van het jeugdtoernooi – wie nu zijn begeleider is- op dat hij veel talent heeft voor een 12-jarige darter. Hij vertelt Jurjen dat hij Nederlands ranking moet gaan gooien. Jurjen geeft daar oor aan en het pakt excellent uit: hij wordt in zijn eerste jaar Nederlands kampioen. Niet veel later wordt de talentvolle darter geselecteerd voor de EK selectie van Nederland, en wordt hij Europees Kampioen om in 2018 als kers op de taart wereldkampioen te worden in Alexandra Palace, te Londen.
Profdarter
Om prof te worden moet je een Tourcard zien te bemachtigen. Je kan een Tourcard halen door middel van je in te schrijven bij de Qualifing School, oftewel QSchool. Iedereen vanaf zestien jaar die 450 pond betaalt, mag een poging wagen. Met een Tourcard heb je toegang tot alle Pro-Tour toernooien. Daarnaast mag je meedoen aan de kwalificaties voor de Euro-Tour evenementen. Dit betreft de volgende toernooien: Grand Slam of Darts, World Series of Darts Finals en het WK-kwalificatietoernooi. Het is dus van uiterst belang dat je die Tourcard binnen handen krijgt.
Is Jurjen ook van plan om binnenkort een Tourcard te verkrijgen? “Eigenlijk lag dat dit jaar al in de planning, maar vanaf eind maart heb ik geen echte toernooien meer gegooid. Hierdoor heb ik totaal geen wedstrijdritme.” Naast deze beredenering staat er nog iets in de weg. “Het inschrijfgeld is fors en je moet eerst een negatieve pcr reistest hebben om Duitsland in te komen. Vervolgens word je in het hotel nog eens getest en als die negatief is, mag je pas deelnemen. Dat is het risico niet waard”, vertelt de Zevenhuizenaar. Als de situatie volgend jaar weer normaal is, is hij zeker van plan om deel te nemen om zo een deur te openen voor een profcarrière.
Geen wedstrijdspanning
Als gevolg van de afgelasting van alle darttoernooien vanaf eind maart, gooit hij wel online toernooitjes. “Dat is wel echt anders. Je voelt geen druk. Als ik echt op een toernooi sta, voel ik wedstrijdspanning. Dat heb ik online niet ”, verklaart Jurjen.
Dagelijks leven
Naast het darten volgt Jurjen de opleiding Junior Business Controller. Hij zit in het eerste jaar en volgt deze op het Friese Poort in Drachten. Dit vergt ook veel tijd. Verder zit hij sinds dit seizoen weer op voetbal bij Wilper Boys om zijn conditie op peil te houden, al kwam het voetbalseizoen al snel stil te liggen. Jurjen hoopt dan ook snel weer op het veld te staan. Maar kan hij dit wel combineren met darten? “Ons team traint maar een keer per week en we hebben op zondag een wedstrijd. Mocht het zo zijn dat ik op zondag een dartwedstrijd heb, kies ik ervoor om het voetballen af te zeggen”, besluit hij.
Jurjen traint anderhalf uur per dag, dit doet hij – corona of niet – altijd thuis. Pre-corona trainde hij met bekende Nederlandse darters. Hij trainde onder andere met Danny Noppert, Rick Hofstra en Jan Dekker, die bij hem in het team zitten. Hij zit in het team Superleague Winsum Sneek.
Plan B
Jurjens droom is om profdarter te worden, maar hij is ook realistisch. “Zolang je geen Tourcard hebt, kun je niets. Ondanks alle prijzen die ik gewonnen heb, ben ik ook nog maar gewoon een amateur die er nog niet klaar voor is. Want als ik er klaar voor was geweest, had ik al eerder een Tourcard gepakt.”
Daarom volgt hij ook een opleiding om iets achter de hand te hebben, mocht het niet lukken. Zo hoopt hij met deze opleiding financieel administrateur of accountant te worden. Maar hoopt hij natuurlijk het liefst van darten zijn werk te maken.