De geitenstop in het Westerkwartier blijft van kracht. De gemeenteraad stemde woensdag in met een voorstel van het college, om het verbod op de komst en uitbreiding van geitenhouderijen te handhaven.
Als de milieusituatie aantoonbaar verbetert, of als uit onderzoek blijkt dat er geen gezondheidsrisico’s zijn, kan de gemeente een uitzondering maken.
Het verbod gold al sinds december vorig jaar. Het houden van geiten is omstreden, omdat uit onderzoek blijkt dat omwonenden binnen een straal van twee kilometer bovengemiddeld vaak kampen met longontsteking.
Nieuw onderzoek
Onderzoekers stellen dat een verband aannemelijk is, maar onomstotelijk bewijs ontbreekt. Daar is nieuw onderzoek voor nodig. De resultaten van een studie die uitsluitsel moet geven, worden eind 2024 verwacht.
Het Westerkwartier telt drie geitenhouderijen: in De Wilp, Zevenhuizen en Opende. Die vergunningen worden gerespecteerd.
Guido Horst en Hanna Broekhuizen dienden november vorig jaar – vóór de invoering van de geitenstop in het Westerkwartier – plannen in voor een nieuwe geitenhouderij in Oldehove. Zij wachten nog op uitsluitsel van de gemeente.
‘We kiezen voor geiten omdat we het leuke dieren vinden, en omdat we er een inkomen uit kunnen halen’, licht Horst de plannen toe. Natuurlijk hebben ze de onderzoeksresultaten gelezen, maar volgens hen ontbreekt een causaal verband.
‘Oldehove is onvergelijkbaar met andere geitenhouderijen’
‘Bovendien is Oldehove onvergelijkbaar met de geitenhouderijen uit het rapport’, zegt Horst. ‘Er is hier weinig intensieve veehouderij in de buurt. Een verbod in het Westerkwartier is dus redelijk kort door de bocht.’ Het onderzoek vond onder andere plaats in Utrecht, Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Limburg.
Het frustreert Horst dat de gemeente treuzelt met een beslissing. ‘Dat steekt. We hebben een locatie gekocht en gefinancierd, en we zijn nu al bijna een jaar verder’, zegt de boer uit Oldehove.
Nieuwe plannen
En dat nieuwe beleid? ‘Dat heeft voor ons formeel geen consequenties’, zegt Horst, ‘Omdat we onze aanvraag vóór de geitenstop hebben ingediend. Maar het vertraagt het proces enorm. De gemeente vindt het moeilijk een beslissing te nemen.’
Volgens verantwoordelijk wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi is het wachten op een rapport van de Omgevingsdienst Groningen. ‘We hadden gehoopt dat het er nu zou zijn, maar dat is niet het geval. Medio oktober wordt de zaak behandeld’, aldus Dijkstra-Jacobi, die benadrukte dat de aanvraag uit Oldehove als losstaand geval wordt behandeld.
Het stel werkt inmiddels aan een alternatief met andere dieren. Wat precies, wil Horst nog niet kwijt.