dinsdag, februari 27, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Licht wordt gedimd in Westerkwartier om lichtvervuiling tegen te gaan

Deel op Facebook

Gemeente Westerkwartier heeft woensdag het plan ‘Duisternis beschermen, lichthinder aanpakken’ aangenomen. Het plan bevat onder andere afspraken over het terugdringen van lichtvervuiling in de gemeente en het uitwerken van een motie die in november 2021 door de raad is aangenomen.

In de motie werd de gemeente aangespoord om op het gebied van licht en donker een actiever beleid te voeren, omdat dit beter zou zijn voor mens, dier en milieu.

Uitgangspunten van het gemeentelijke plan zijn dat donkerte beschermd moet worden, dat licht alleen brandt als het echt een functie heeft en dat lichthinder en lichtvervuiling zoveel mogelijk worden beperkt.

Publieksactie

Om resultaat te boeken kijkt de gemeente naar haar eigen lichtuitstoot van onder meer lantaarnpalen en wordt binnen de eigen organisatie meer aandacht besteed aan het onderwerp. Ook komt er een publieksactie om inwoners bewust te maken van lichtvervuiling en wat er tegen gedaan kan worden. Verder wil Westerkwartier afspraken maken met winkeliersverenigingen, ondernemers en eigenaren van grote lichtbronnen om hinder zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk te verminderen.

Alle partijen in de gemeenteraad, met uitzondering van de VVD, stemden in met het licht-en-donkerplan.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken