Femke Wolthuis (Lijst Groen Noordenveld) baalt er flink van dat ze afgelopen woensdag niet werd geaccepteerd als plaatsvervangend commissievoorzitter. De coalitiepartijen in de Noordenveldse raad voelden niks voor haar voorzitterschap, vanwege een passage in een manifest over participatie.
Wolthuis is één van de in totaal 30 schrijvers van het manifest, dat in het najaar van 2021 werd overhandigd aan burgemeester Klaas Smid. Het manifest was een oproep vanuit inwoners die zich te weinig gehoord voelen door de politiek. Zij hoopten hiermee ideeën aan te dragen om inwoners eerder te betrekken bij plannen van de gemeente.
Onzin
In de gewraakte passage zou volgens de tegenstanders van haar benoeming de integriteit van raadsleden en ambtenaren in twijfel worden getrokken. “Je zou het kunnen uitleggen alsof er wordt gesproken over corruptie”, sprak Bertus Jan Epema (PvdA/GroenLinks) woensdagavond.
Wolthuis zelf spreekt dit tegen. “Onzin, er wordt nergens met een woord gerept over corruptie”, zegt ze. “Woensdag hebben we nog gediscussieerd over de betekenis van de passage, maar daar kwamen we niet uit.”
De passage uit het manifest luidt als volgt: In feite is er sprake van een cultuur waarbij gemeentepolitiek en ambtenaren met eigen belangen als autonoom instituut functioneren, in plaats van in plaats van wetten en bevoegdheden inzetten t.b.v. hun burgers.
Onethisch
Epema gaf tijdens de raadsvergadering aan te willen weten wat er met deze passage precies bedoeld wordt. Wolthuis zegt dat niet direct te weten. “Er zijn 30 schrijvers van het manifest. Je zult dan nét de schrijver van deze regel dat moeten vragen.”
Vervolgens vroeg Epema Wolthuis afstand te nemen van de passage, maar dat weigerde ze. “Dat vind ik onethisch. Het schrijven van dit manifest was best een proces en ik wil mijn mede-indieners nu niet afvallen. Ik sta voor dit manifest.”
Geen goed teken
Dat manifest maakt nu wel dat Wolthuis geen plaatsvervangend commissievoorzitter mag zijn. “Dat vind ik erg jammer”, zegt ze. “Ik vind het raar dat ik niet wordt vertrouwd als plaatsvervanger vanwege een manifest dat ik nog vóór mijn periode als raadslid schreef.”
Epema benadrukt dat hij denkt dat Wolthuis ‘een uitstekend voorzitter’ zou zijn. “Maar richting het ambtelijk apparaat zou het denk ik geen goed teken zijn om haar als plaatsvervangend voorzitter aan te stellen. Een voorzitter die dit denkt over de organisatie, zonder met bewijzen te komen: dat zou niet sterk zijn.”
Epema wél plaatsvervanger
Wolthuis geeft ten slotte nog maar eens aan nergens met een woord te hebben gerept over corruptie. “Bovendien zou ik als commissievoorzitter niet verantwoordelijk zijn voor de ambtelijke organisatie. Als raadslid ben ik controlerend en kaderstellend. Waarom zou ik dan geen commissievoorzitter kunnen zijn?”
Het kersverse Lijst Groen Noordenveld-raadslid vindt het bovendien vreemd dat de ene kandidaat-voorzitter, de ander ter discussie stelt. Bertus Jan Epema werd even later, samen met Free Hoving (VVD), wél aangesteld als plaatsvervangend commissievoorzitter.