In Veenhuizen zetten ondernemers, bedrijven en scholen zich in voor een duurzame toekomst van het dorp. Met een concreet doel: Veenhuizen moet het eerste SDG-dorp van Nederland worden.
De SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn in het leven geroepen ‘om de wereld een mooiere plek te maken’, zo legt Anita van der Noord uit. Als gemeenteraadslid in Noordenveld houdt ze zich bezig met de ontwikkelingsdoelen die gesteld zijn. Ook de provincie Drenthe heeft zich hieraan gecommitteerd. Doelen als ‘geen armoede’, ‘kwaliteitsonderwijs’ en ‘leven op het land’ zijn enkele voorbeelden.
Stimulans
Volgens Peter Holtrop – verantwoordelijk facilitair manager bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) – is het eenvoudig om enkele doelen in de praktijk te brengen. “Zo zijn wij al 10 jaar bezig met het tegengaan van verkwisting in de verschillende gevangenissen”, zegt hij. “We hebben een bedrijf waar jaarlijks meer dan 100 miljoen euro van de belastingbetaler in omgaat, dan heb je ook een maatschappelijke taak.”
Hergebruik van materiaal als stoelen is één van de zaken die de DJI duurzamer heeft gemaakt. “Maar ook het betrekken van gedetineerden bij onze werkzaamheden, past binnen de Sustainable Development Goals”, meent Holtrop.
Voor zijn jarenlange inzet ontving de facilitair manager vanochtend een SDG-award uit handen van gedeputeerde Tjisse Stelpstra. “Het is enerzijds een kroon op mijn werk en anderzijds een stimulans om door te gaan.”
Pure pech
Kiki Hehemann, Hoofd Collectie van het Gevangenismuseum in Veenhuizen, vertelt dat het museum momenteel een expositie heeft die naadloos aansluit bij de SDG’s. “Wij laten bezoekers ervaren hoe het is om in armoede te leven.”
“Maar we laten mensen ook kennismaken met gedetineerden”, vervolgt ze. “Dat doen we bijvoorbeeld door scholieren de gevangenis te laten bezoeken, om daar te horen van twee gedetineerden hoe het leven er is. Binnenkort start een pilot.”
Volgens Hehemann leren scholieren zo dat gedetineerden meer zijn dan gevangenen. “Het gros van de mensen in de gevangenis heeft pure pech gehad in hun leven.”
Kleine stapjes
Onder aanvoering van Anita van der Noord tekenden zo’n twintig Veenhuizer instellingen en bedrijven de ‘SDG-alliantie’. Daarmee geven zij aan zich aan de 17 duurzaamheidsdoelen te willen houden. “Nee, de wereldproblematiek lossen wij hier niet mee op”, beaamt Van der Noord. “Maar je zet er kleine stapjes door naar een duurzamere wereld. Het belangrijkste is dat mensen zelf te raden gaan hoe ze de doelen kunnen naleven.”
Van der Noord omarmt het idee dat Veenhuizen het eerste ‘SDG-dorp’ kan worden. “Het zou mooi zijn dat je als dorp kunt uitstralen voor een duurzame toekomst te staan. Dat geef je dan ook mee aan de toeristen die hier komen.”