In het kielzog van de groei van ‘industriedorp’ Roden, groeide de Zakenkring in het dorp mee. Van centrumontwikkeling tot Ondernemersfonds, en van Albertsbaan tot winkelgenot: de ondernemersvereniging is erbij betrokken. Komend weekend viert de club haar vijftigjarig bestaan. “De Zakenkring is een niet te onderschatten partij.”
Vraag dat laatste oud-wethouder Henk Kosters maar, wanneer er in de Noordenveldse gemeenteraad gesproken wordt over de centrumontwikkeling. In 2019 liep een discussie in de gemeenteraad zo hoog op, dat hij er emotioneel van werd. Hét heikele punt? Parkeerruimte in het centrum van Roden.
Parkeren was en is voor de Roner Zakenkring één van de belangrijkste thema’s. Of zoals de huidige voorzitter Johan Hummel het zegt: “Een goed en bereikbaar centrum is het belangrijkst. En daar horen voldoende parkeerplaatsen bij.”
Sfeer creëren
Toch is de Zakenkring meer dan dat. Het collectief van ondernemers loopt als een rode draad door de Roner geschiedenis. Jan Buiter zag de vereniging als jonge jongen hard groeien. “De Zakenkring bestaat langer dan ikzelf”, zegt de 69-jarige ondernemer. “Daarvoor was het namelijk de handelsvereniging.”
50 jaar geleden was Roden nog maar een klein dorp, zonder grote aantrekkingskracht voor ondernemers. Veel liever vestigden zij zich bijvoorbeeld vlak over de provinciegrens in Haulerwijk. Maar Roden onderging een metamorfose en werd steeds meer een ‘industriedorp’ met ook een steeds aantrekkelijker centrum.
“Het is hartstikke belangrijk om je als ondernemer te verenigen”, zegt Jan Buiter zelfs. “Je moet het met elkaar doen. Als ondernemers breng je leven in het dorp en dat doe je door gezamenlijk op te trekken. Daarin is sfeer heel belangrijk. In de tijd dat ik voorzitter was (Buiter stopte in 2014, red.) vergaderden we altijd om 6 uur ‘s avonds. Eerst eten met wat consumpties, dan vergaderen. Dan creëer je sfeer en ben je niet te laat thuis.”
Expertise
In de tijd dat Buiter voorzitter was, werd de Zakenkring nieuw leven ingeblazen. Daarvoor was het wat in slaap gesukkeld. “We hadden zo’n 80 leden. Het bestuur lag een beetje uit elkaar. We hebben met wat jongens de kar getrokken en een nieuw bestuur opgezet.”
Inmiddels werkt het bestuur met verschillende portefeuilles, vertelt huidig bestuurslid Bert Jan Stadman. “Iedereen heeft zijn eigen expertise. Een jurist kijkt naar de juridische zaken, om maar een simpel voorbeeld te geven. We hebben een professioneel bestuur, denk ik. Het belangrijkste is de spreekbuisfunctie richting onder meer de gemeente. En natuurlijk de informatievoorziening. Leden van de Zakenkring worden over van alles op de hoogte gehouden.”
Drama
De Zakenkring is ook de voorvechter van het Ondernemersfonds geweest. “De kleine ondernemer betaalde via de Zakenkring altijd voor onder meer de verfraaiing van het centrum, terwijl de grote spelers dat niet deden”, schetst Jan Buiter. “De grote bedrijven zeiden dan ‘geen toestemming van hogerhand’ te hebben. Wij hebben ons hard gemaakt voor een Ondernemersfonds, waarbij de gemeente Noordenveld het geld int.”
Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. “Daar hebben we veel gedoe om gehad, het was een heel drama. Maar het is gelukt en mede daardoor hebben we ook de Albertsbaan kunnen vlottrekken.”
Nooit klaar
De aanpak van de Albertsbaan, in hartje Roden, was een jarenlang proces. Een proces waarbij de toenmalige Zakenkringvoorzitter zelfs de pijp aan Maarten gaf, vanwege onenigheid binnen de vereniging. Ook toen ging het weer om de parkeergelegenheid in het dorp. De vernieuwde Albertsbaan ging namelijk ten koste van parkeerplekken.
“Discussies gaan vaak over auto’s in het centrum”, geeft bestuurslid Emiel van der Heide toe. “We willen net als de gemeente het dorp mooier maken en mensen langer in het centrum houden. Ondertussen wil je dat consumenten hun auto hier kwijt kunnen. Nee, het houdt in dat opzicht nooit op. En wij als Zakenkring zijn ook nooit klaar.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Aantrekkelijk
Een uitdaging voor de komende jaren ligt onder meer in het trekken van mensen naar de winkels. “De één speelt in op de digitalisering, de ander niet. Het centrum moet daarom aantrekkelijk blijven voor de consument. Als Zakenkring blijven wij ons daar voor inzetten”, zegt Van der Heide.
Als voorbeeld neemt Van der Heide de Vrijetijdsboulevard in Roden. “Daar komt straks een woonwijk. Bewoners hechten aan andere belangen dan ondernemers. Daar moeten we over om tafel gaan zitten. Je wil namelijk een goed gebied voor de winkeliers, maar ook voor de nieuwe bewoners.”
Met de stijgende energiekosten krijgen ondernemers zomaar nóg een uitdaging voor de kiezen. “Dat legt beslag op de winstgevendheid van bedrijven”, zegt Zakenkring-voorzitter Hummel. “Maar inspelen op zulke zaken als energie en de ontwikkeling van online verkopen, brengt echt ondernemerschap naar boven. Creativiteit was altijd al belangrijk, maar is door de jaren heen nog véél belangrijker geworden.”
Kracht
Maandelijks zit de Zakenkring aan tafel met de gemeente Noordenveld. Daarin wordt onder meer gesproken over de centrumontwikkeling. Een partij met invloed dus. “Macht wil ik het niet noemen”, zegt Van der Heide. “Kracht wel. We hebben slagkracht en worden voor vol aangezien. Dat is van belang. En wanneer wij op en zijspoor worden gezet, laten we wel merken dat we een partij zijn die niet te onderschatten is. We doen zo veel mogelijk in harmonie, maar zijn niet bang onze tanden te laten zien. We zijn zeker geen slapende partij.”
Beginnend wethouder Jos Darwinkel kan dat beamen. Sinds dit voorjaar heeft hij Economische Zaken in zijn portefeuille en zit hij dus maandelijks met de Zakenkring om tafel. “Voor ons zijn zij een hele belangrijke partner. Bij de centrumontwikkeling, maar ook bij woningbouwplannen. Ze willen weten wat eraan zit te komen en welke gevolgen dat voor Roden heeft.”
Verstandig
Darwinkel merkt de betrokkenheid en ‘duidelijke mening’ van de Zakenkring. “Ik houd van de discussies die kunnen ontstaan. ‘Het is de tegenwind die de vlieger doet opgaan’, zei mijn oma altijd. In het proces over de Albertsbaan heeft dat uiteindelijk geleid tot wat het nu is. Door elkaar te spreken, kom je verder.”
Het voordeel van de Zakenkring is dat de ondernemers voor hun deur zien wat er speelt in het centrum, meent Darwinkel. “Daarom is het een partij om zeer serieus te nemen. Nog 50 jaar Zakenkring? Dat lijkt me verstandig.”
Verplichting
Bert Jan Stadman, zelf al 10 jaar lid van de Zakenkring, vindt dat de Zakenkring een bepaalde morele verplichting heeft: “We zijn er niet alleen voor onszelf, maar vooral voor de consument. We dragen bij aan de verfraaiing van het centrum met bloembakken, maar dragen ook bij aan de Rodermarktparade. Ik vind: als je van het dorp eet, moet je er ook voor zorgen.”
Aanstaande vrijdag viert de Zakenkring – nadat corona vorig jaar roet in het eten gooide – haar 50-jarig jubileum in Onder de Linden.